'Çin CIA'i çökertti'

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Çin'de muhbir olarak kullandığı 18 ila 20 kişinin deşifre olduğu öne sürüldü. Buna göre, bu kişiler ya öldürüldü ya hapse atıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in, 2010-2012 arasında ülkedeki 18-20 CIA muhbirinin öldürdüğü veya hapse attığı iddia edildi. Buna göre, CIA'in Çin'de inşası yıllar alan operasyon ağı felç edildi.

New York Times gazetesinin Amerikan yönetiminin eski üst düzey yetkililerine dayandırdığı haberde, ABD'nin Pekin'de bürokrasiden muhbir devşirdiği öne sürülüyor. Buna göre, bu kişilerin bazıları yolsuzluktan dolayı hayal kırıklığına uğramış Çinlilerdi. Fakat Pekin'den gelen bilgiler 2011 başlarında azalmaya başladı. ‘Honey Badger' (Bal Porsuğu) adlı ortak soruşturma başlatan FBI ve CIA ise casuslara ne olduğunu henüz tam olarak tespit edebilmiş değil.

'MUHBİR' İDDİASI

İki yılda 18-20 CIA muhbirinin Çin'de öldürüldüğü veya hapse atıldığı belirtiliyor. NYT'ye konuşan yetkililer, CIA ajanlarından birinin Çin'de bir hükümet binasının önünde öldürüldüğünü, bunun Washington'a bir mesaj olduğunu da söyledi.

Ancak soruşturmacılar bu muhbirlerin nasıl tespit edildiği konusunda bölünmüş durumda. CIA içinde bir muhbir bulunduğundan veya Çin'in CIA'in iç iletişim sistemini hacklemiş olabileceğinden şüpheleniliyor.

Soruşturmacıların, bir Asya ülkesinde yaşayan eski bir CIA çalışanının muhbirlik yaptığı şüphesi üzerinde durduğu ancak bu kişinin yeterli kanıt olmaması nedeniyle tutuklanmadığı da belirtiliyor. (Dış Haberler)

Etiketler çin istihbarat CIA