'Trump gazetecilerin hapse atılmasını istedi'

ABD Başkanı Trump'ın, gizli bilgileri yayımlayan gazetecilerin hapse atılmasını istediği öne sürüldü. Trump'ın bilgileri sızdıran yetkilileri değil de gazetecileri cezalandırmak istemesi tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın FBI'dan, gizli bilgileri haberleştiren gazetecilerin hapse atılmasını istediği öne sürüldü. New York Times gazetesinin haberine göre, yönetiminin ilk günlerindeki karmaşaya dair sızdırma haberlerden bunalan Trump, eski FBI başkanı James Comey'den 'gazetecileri gizli bilgileri yayınladıkları gerekçesiyle hapse atmayı düşünmesini' istedi. Bu talep, Comey'nin kovulmadan önce Trump'la yaptığı görüşmelere dair tutanaklarının ortaya çıkmasıyla ifşa oldu.

FLYNN SIZINTILARI YÜZÜNDEN...

Söz konusu görüşmede Trump'ın, Rusya'yla ilişkilerine dair iddialar nedeniyle istifa etmek zorunda kalan eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'e ilişkin 'soruşturmayı kapatmasını' istediği de öne sürülüyor. Trump'ın yargı sürecine bu müdahalesi ABD'de bir numaralı gündem maddesi haline gelirken, gazetecileri hedef almaya kalkışması da tepki çekti.

FBI tutanakları Trump'ı başkanlıktan edebilirFBI tutanakları Trump'ı başkanlıktan edebilir

'GELENEĞİ BOZABİLİR'

Huffington Post gazetesi haberinde, Barack Obama yönetiminin de sızdırma bilgilere dayanan haberlere savaş açtığını fakat bu bilgileri yayınlayan gazetecileri değil de, sızdıran yetkililerin peşine düştüğünü belirtti. Haberde, "Başkanın gazetecileri hapse atma yönündeki görüşü, bu yönetimin geleneği bozabileceğine dair korku yaratmalı" denildi.

'HİÇBİR BAŞKAN GAZETECİLERİ HAPSE ATAMAZ'

Basın Özgürlüğü Muhabirler Komitesi'nden Bruce Brown da habere tepki göstererek, "Başkan Trump'a atfedilen sözler tehlikeli bir çizgiyi aşıyor. Fakat hiçbir başkan gazetecileri hapse atamaz. Gazeteciler yargıçlar ve jürilerin yanı sıra bilgi almak için onlara ihtiyaç duyan Kongre ve sızdırılan bilgileri yayınladıkları için gazetecilere açılan davaları ciddiye almayarak özgür basının rolünü onurlandıran Adalet Bakanlığı tarafından korunur" dedi.

'DEVLET MEMURLARI KAMUOYU İÇİN BİLGİ SIZDIRIR'

Brown, sızdırılmış bilgilerin yayımlanmasını da savunarak, "Trump'ın sözleri bize, devlet memurlarının gazetecilere ulaşmasının sebebinin, kamuoyunu hukukun üstünlüğüne dair risklerden haberdar etmek olduğunu hatırlatıyor. Başkanın sözleri basını korkutmamalı, cesaretlendirmeli" diye konuştu. (Dış Haberler)