FBI tutanakları Trump'ı başkanlıktan edebilir

James Comey'nin tutanakları ABD siyaset gündeminde üst sıralarda yer alıyor. Comey, Trump'ın Flynn soruşturmasını kapattırmaya çalıştığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden aldığı FBI Başkanı James Comey'nin Oval Ofis'teki bir toplantının ardından tuttuğu tutanaklar, ABD siyasetinde gündem maddesi olmuş durumda. Comey tutanaklarında, "Trump, Rusya'yla bağlantıları nedeniyle hakkında soruşturma açılan eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn dosyasının kapatılmasını istedi" diyor. Trump, Comey'nin ne kadar tehlikeli bir rakip olduğunu daha yeni fark ediyor.

BBC Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher federal hükümette arkasını sağlama almayan bir kişinin, Comey'nin ulaştığı mertebelere ulaşması imkânsız olduğunu hatırlatarak "New York Times'ın son haberine bakılacak olursa, Trump'ın umarsızca kovduğu eski FBI Başkanı son gülen olacak gibi duruyor" diyor.

COMEY TRUMP'U YALANLIYOR

James Comey'nin  titiz bir şekilde kayıt tutma alışkanlığı olduğu biliniyor. Comey'nin  notları, Michael Flynn'in görevden alınmasının hemen ardından gerçekleşen toplantıda yaşananların aktarılış biçimini yalanlıyor. Zurcher ,

"O öyle dedi, bu şöyle dedi" tartışmalarında titiz tutanaklar tutan kişinin elinin her zaman daha güçlü olduğunu vurgulayarak "Comey titiz tutanak alışkanlığı sayesinde Trump'ın başkanlığına ölümcül bir darbe indirecek cephaneyi toplamış olabilir" diyor. Comey'nin kariyeri boyunca her zaman için siyasetten bağımsız bir duruş sergilediği de düşünüldüğünde tablo Donald Trump için daha da karamsar hale geliyor.

Comey, Adalet Bakanı yardımcılığı yaparken, George W. Bush yönetiminin istihbarat toplama yöntemlerine net bir şekilde karşı çıkmıştı. Aynı Comey, geçen yıl Hillary  Clinton'ın e-postalarını soruştururken de Demokratlardan çok sert eleştiriler almıştı. James Comey,  yeminli ifadesinde Başkan Trump'ın Flynn dosyasının kapatılması için baskı yaptığını söylerse, bu sözler Trump için müşkül bir durum oluşturabilir.

AZLEDİLME KONUSU GÜNDEMDE

Aralarında Angus King gibi bağımsız senatörlerin de bulunduğu çevrelerce yavaş yavaş dillendirilmeye başlanan 'görevden azledilme' konusu gündemde. Anthony Zurcher "Eğer bugün Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar çoğunluğu ellerinde tutuyor olsalardı, 'azil' tasarısı şimdiden yazılıyor olurdu.Ancak ABD Kongresi'nde hâlâ Cumhuriyetçilerin üstünlüğü söz konusu" diyor.  Fakat Trump'ın içine düştüğü durumu "Watergate skandalı kadar büyük" olarak tanımlayan John McCain gibi bazı senatörler şimdiden tereddüt yaşıyor.Elbette eski başkan adaylarından John McCain'in parti çizgisine kıyasla aykırı tutumlar takınabildiği biliniyor.Cumhuriyetçiler bugüne kadar Trump'ın çok fazla vukuatında ses çıkarmadılar  Cumhuriyetçiler, parti kurultayında Trump'a tam destek vermişlerdi. Trump'un Irak'ta hayatını kaybeden askerlerin aileleriyle girdiği tartışmaları göz ardı ettiler, eski güzellik kraliçelerinden Alicia Machado hakkındaki sözlerini ve kadınlar konusunda yaptığı gafları sineye çektiler. Öte yandan Anthony Zurcher, Cumhuriyetçiler için denizin artık bitmiş olabileceğini söylüyor. (BBC Türkçe)