Domates hariç tam mutabakat!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de gerçekleştirdikleri kritik görüşmenin ardından ortak basın toplantısında 'ilişkilerde yeni dönem'i anlattı: Rusya'yla Türkiye 1 milyar dolarlık karşılıklı yatırım fonu kuracak; domates hariç Rus ticari yaptırımları kaldırılacak; Suriye'de çatışmasız bölgeler ilan edilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Soçi'deki ikili görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Rusya'yla Türkiye arasındaki ticari kısıtlamalar domates haricindeki kaldırılırken, Putin 'Türkiye'yle 1 milyar dolarlık karşılıklı yatırım fonu oluşturacaklarını' da açıkladı.

'TİCARİ KISITLAMALAR DOMATES HARİÇ KALKTI'

Putin ortak basın toplantısının soru cevap kısmında ticari kısıtlamalara ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Rusya ve Türkiye, ticari ilişkilerdeki kısıtlamaların tamamen kaldırılması konusunda anlaştı. Vizesiz seyahat ve domatese yönelik sınırlamalar ise devam edecek. Türk iş adamlarına vize muafiyeti uygulanması ihtimalini ise dışlamıyoruz."

ERDOĞAN: NORMALLEŞMENİN ÖTESİNE GEÇİYORUZ

Erdoğan ise "Sayın Putin hepsini söyledi. Domates konusu dışında bütün konularda mutabık kaldık. Artık normalleşme sürecinin ötesine geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

PUTTiN

'İDLİB ÇATIŞMASIZ BÖLGE İLAN EDİLDİ'

Suriye konusundaysa, güvenli bölgeler yerine 'çatışmasız bölge'ler ele alındı. Erdoğan, "Güvenli bölge yerine yeni bir açılım geldi, İdlib'te çatışmasız bölge ilan edildi. Umarım devam eder" dedi.

Putin de aynı soruya yanıtında, "Sayın (ABD Başkanı Donald) Trump da çatışmasızlık bölgelerini destekliyor" ifadelerini kullandı.

'DAYANIKLILIK SINAVINDAN GEÇTİK'

Putin, Soçi'deki devlet başkanlığı konutunda yapılan 1 buçuk saatlik ikili görüşmeye dair basın toplantısının başında şu açıklamayı yaptı: "Yakın geçmişte ikili ilişkilerimiz dayanıklılık sınavından geçmiştir" diyen Putin, "Şimdi normalleşme süreci bitmiştir ve tamamlanmıştır. Ortak işbirliğine dönüyoruz" ifadelerini kullandı.

'KARŞILIKLI HİZMET TİCARETİ YAPILACAK'

Putin, sözlerine şöyle devam etti: "Ekonomik alana odaklandık. Karşılıklı engellerin ve kısıtlamaların kaldırılması, yatırımın güçlendirilmesi ve ticaretimizde milli para biriminin kullanılması gibi kararları aldık. Önemlidir ki biz karşılıklı ticaretimizde düşüşü durdurabildik ve bu senenin ilk aylarında artış kaydedilmiştir. Karşılıklı hizmet ticareti ve anlaşmanın hazırlanmasının tamamlanması konusunda anlaştık. Bu da bizimi işbirliğimizin güçleneceği bir taraf."

"Türk akımı projesini görüştük, bu proje kapsamında iki hat 15,75 milyar metreküp kapasiteli iki hat döşenecektir" diyen Putin, şu ayrıntıları verdi: "Biri Türkiye’den geçecek, diğeri Avrupa’ya gidecektir. Akkuyu Nükleer Santrali projesi kapsamında, Rusya’nın yatırım hacmi 22 milyar olacaktır. 2019 yılında karşılıklı olarak kültür ve turizm yılları düzenleyeceğiz. Mayıs ayında dışarıya çıkacak Rus turistlerin üçte biri Türkiye’yi tercih etmiştir. Rus turistlerinin güvenliğinin sağlanması kritik önem taşımaktadır."