Atina yeni acı reçeteye imza attı

Yunanistan IMF ve Avrupalı kreditörlerle nihayet anlaştı. Akademisyenler ve eğitim sektörü çalışanlarına yüksek maaş kesintileri yolda.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aylardan beri Atina ile kreditörler arasında yürütülen müzakereler ilk meyvelerini veriyor. 1 Mayıs akşamı, Yunanistanlı emekçilerin haklarını aramak için sokaklara çıktığı esnada, büyük vaatlerle iktidara gelen SYRIZIA hükümeti IMF ve Avrupalı kreditörlerle yeni borç anlaşması için ilk uzlaşı safhasını arkasında bıraktı.

Atina’da basın kulvarlarına yansıyan son bilgilere göre yeni kurtarma paketinin Yunanistan haklarına maliyeti çok ağır olacak. Ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi yeni paketi değerlendirirken ülkedeki yatırımlara ve üretime katkı sağlamayacak olan “dördüncü” kurtarma paketinden söz ediyor.

Yunanistan medyası ile konuyu gündeme taşırken yeni süreçte emekçi kesimin çok ağır bir ekonomik külfetle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor. Yunanistan medyasına göre yeni süreçte emekli maaşlarındaki kesinti yüzde 9 oranını bulabilir.

Kreditörler ile Atina arasındaki yeni anlaşma dün saat 18.00 civarlarında sağlandı. AB’de de kullanılan terminoloji çerçevesinde yeni anlaşmaya Staff Level Agreement  (Kurmaylar Seviyesinde Anlaşma)  ismi veriliyor. Bu anlaşmanın sağlanmasından sonra Yunanistan Meclisinde yeni ek ekonomik önlemler oylanacak ve en nihayetinde yeni ekonomik anlaşma 22 Mayıs’taki Eurogroup’un onayını alıp yürürlüğe girecek.

YÜKSEK MAAŞ KESİNTİLERİ YOLDA

Son bilgilere göre yeni borç anlaşması Yunanistan halkları açısından birçok “acı” ekonomik reçeteyi içeriyor.

Yeni anlaşma uyarınca yakın zamanda 900 bin kişinin emekli maaşında azaltmaya gidilecek. 700 Euro’nun üzerinde maaş alan emeklilerin maaşlarından birkaç Euro’luk azaltmadan 300 Euro’yu bulan azaltmalara gidilecek. Bu kesintilerden en çok üst düzeyde eğitime sahip, akademisyenler ve eğitim sektörü çalışanları gibi emekçiler etkilenecek. Bu kategorideki kesintiler %9 oranına tekabül edebilir.

Yeni anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle beraber Yunanistan’da vergiden muaf olma tabanı 8 bin 636 Euro’dan 5 bin 681’ya çekiliyor. Bu durumda maaşlarda yıllık 650 Euro’ya varan kesintilerin gündeme gelmesi beklenmekte.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi yeni anlaşma ile beraber toplu işten çıkarmaların yolu açılıyor. Bugüne dek toplu işten çıkarmalar için Bakanlar Kurulu aranırken yeni süreçte basit bir “ön bilgilendirme” yeterli olabilecek.

Beri yandan yeni ekonomik paket ile beraber Yunanistan’ın genelinde mağazalar artık Pazar günleri açık olacak. Ayrıca reçeteye gerek duyulmayan ilaçlar eczanelerin dışında da satılabilecek.

Kreditörler ile Atina yeni kemer sıkma önlemlerini halka kabuk ettirmek için bir takım “iyileştirme” inisiyatifini de gündemlerine aldılar. Buna göre, ekonomik önlemlerin verimine bağlı olarak ilerleyen dönemde hükümet vergi oranlarında kısıtlı oranda indirime gidebilecek. Ayrıca yeni süreçte bazı yeni kamu harcamaları gündeme gelebilir.