'Türkiye ABD'ye hem dost, hem düşman'

ABD'nin etkili düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi'nin kıdemli üyelerinden Max Boot, Ankara'yla Washington'ın ilişkilerini ele aldı. Boot makalesinde, 'Türkiye'nin bir NATO müttefiki gibi değil, Pakistan'a benzer biçimde hem dost hem düşman gibi davrandığını' savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten referandumun ve Rojava'yla Şengal'e düzenlenen hava saldırılarının ardından, Türkiye dünya basının gündeminden düşmüyor. Son olarak, ABD'nin etkili düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi'nin kıdemli üyelerinden Max Boot, Türkiye'nin ABD açısından bir müttefik olarak giderek Pakistan'a benzediğini, 'hem dost hem düşman' olduğunu yazdı.

Commentary dergisinde yayımlanan 'Türkiye: Ne düşman, ne müttefik' başlıklı makalede Boot, önce Donald Trump yönetiminin Mısır ve Türkiye'yle ilişkilerini değerlendirdi. "Amerika'nın Müslüman dünyadaki liberal olmayan iki müttefiki kısa süre önce Başkan Trump'tan destek aldı" diyen Boot, Trump'ın Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi'yi Beyaz Saray'da ağırladığını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı da referandumdan sonra aradığını hatırlattı. Boot referandum için 'görünüşe göre hileli' nitelemesi yaparken, Sisi ve Erdoğan'ın Trump'tan aldıkları desteğe farklı yanıt verdikleri yorumunu yaptı. Amerikalı yazar, Sisi'nin Mısır'da üç yıldan bu yana tutuklu olan bir Amerikan vatandaşını serbest bıraktığını yazarken, Türkiye'nin IŞİD'e karşı ABD'nin desteklediği YPG'yi vurduğunu belirtip "Erdoğan ise 'hareket çekme'nin jeopolitik bir versiyonunu yaptı" ifadelerini kullandı.

Boot, "Erdoğan bir yandan Suriye ve Irak'taki Amerikan çıkarlarını gözardı ederken, bir yandan da referandum oylamasının ne kadar adil olduğuna dair dile getirilen endişelerden duyduğu rahatsızlığı da saklamıyor. Muhalefetin milyonlarca şüpheli oy pusulasının soruşturulması talebini kabul etmek yerine, geçen yılki başarısız darbeye yanıt olarak başlattığı baskıyı yoğunlaştırıyor" yorumunu yaptı.

'GİDEREK PAKİSTAN'A BENZİYOR'

Makalenin son bölümünde Türkiye'den, İngilizce 'hem dost hem düşman' veya 'dost gibi görünen düşman' anlamına gelen 'frenemy' sıfatıyla söz edildi:

"Erdoğan'ın ülkesini İslamcı bir cumhuriyete dönüştürdüğü göz önüne alındığında, 'radikal İslami terör'ü haklı biçimde ABD ve Batı'ya karşı önemli bir tehdit olarak tanımlayan Trump için bu durumun endişe kaynağı olması gerekir. Trump'ın bu şartlar altında, 16-17 Mayıs'ta Washington'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olan Erdoğan'a vereceği mesaj hakkında dikkatli düşünmesi gerekiyor. Başkanın, ABD'nin Suriye ve Irak'taki Türk endişelerini memnuniyetle dikkate alacağını, Türkiye'nin terörle savaştaki desteğine değer verdiğini fakat Amerikan çıkarlarına aykırı Türk faaliyetlerine de tahammül etmeyeceğini anlatması gerekiyor.

Amerikan yönetimi daha genel olarak da, pek de bir NATO müttefiki gibi davranmayan Türkiye'ye yönelik politikayı gözden geçirmeli. Türkiye bunun yerine giderek Pakistan'a benziyor; Pakistan'la olduğu gibi bazı işbirliği noktaları bulabileceğimiz fakat çok sayıda önemli meselede Amerikan çıkarlarına karşı olan bir 'frenemy'..." (Dış Haberler)