ABD Kuzey Kore için strateji açıkladı

Trump yönetimi, gerilimin tırmandığı Kuzey Kore'ye ilişkin yeni stratejisini açıkladı. Buna göre, Obama yönetiminin politikaları devam ettirilecek, askeri seçenek masada kalmakla beraber sert diplomatik önlemler alınacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Washington, son haftalarda füze denemeleri nedeniyle gerilimin tırmandığı Kuzey Kore'ye dair yeni stratejisini açıkladı. Strateji, Pyonyang'ın nükleer programını durdurması amacıyla daha sıkı yaptırım ve diplomatik baskı öngörürken, ABD'nin bu amaçla müzakerelere açık olduğu da belirtildi. Sert diplomasi odaklı bu strateji, Çin'de de olumlu karşılandı.

'MÜZAKEREYE AÇIĞIZ'

ABD Başkanı Donald Trump, yeni stratejiyi 100 senatörü alışılmadık biçimde Beyaz Saray'a davet edip kapsamlı brifing vererek duyurdu. Basına kapalı toplantıdan sonra ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Savunma Bakanı James Mattis'in yaptığı ortak yazılı açıklamada, "ABD, istikrar sağlanmasını ve Kore Yarımadası'nın barışçıl biçimde nükleer silahlardan arındırılmasını hedefliyor. Müzakerelere açık olduğumuz gibi, kendimizi ve müttefiklerimizi korumaya da hazırız" denildi.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer füze envanterinin tamamen ortadan kaldırmanın amaçlandığı vurgulanarak, "Bunun için ekonomik yaptırımların artırılmasının yanı sıra müttefiklerimiz ve bölgesel ortaklarımızla diplomatik baskıların artırılması kararlaştırılmıştır" denildi.

'DİZE GETİRMEYECEĞİZ'

Amerikan Pasifik Donanması'nın komutanı Amiral Harry Harris de toplantıdan önce yaptığı açıklamada, "Kim Jong-un'u dize getirmeyeceğiz, aklını başına getireceğiz" dedi.

Trump yönetiminin askeri seçeneği masada tutmakla beraber diplomasiye ağırlık verme stratejisi, toplantıya katılan Demokrat senatörlerin yanı sıra Pekin'de de olumlu karşılandı. Çin Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Bu mesajın olumlu olduğuna inanıyoruz" denildi. (Dış Haberler)