'Sarraf'ın Türk yetkililerle çalıştığını kanıtlayacağız'

Rıza Sarraf'ın son duruşmasına, Savcı Dennis Lockhard'ın savunması damga vurdu. Lockhard, "Türkiye ve İran hükümetinden üst düzey yetkililerle, bankacılarla çalıştığını kanıtlayacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'a yönelik uluslararası yaptırımları delmek ve kara para aklamak suçlamasıyla ABD'de tutuklu yargılanan Rıza Sarraf'ın dün görülen duruşmasında, Sarraf'ın tartışma yaratan yeni avukatları ve Türkiye'de bazı yetkililerle kurduğu iddia edilen ilişkiler öne çıktı. Savcı Dennis Lockhard, Sarraf'ın 'Türkiye'de üst düzey hükümet yetkilileriyle birlikte çalıştığını öne sürdü.

'AHMEDİNECAD'A MEKTUP YAZDI'

Lockhard hakim Richard M. Berman'a "Sarraf'ın ve işbirlikçilerinin hem İran hem de Türkiye'de üst düzey hükümet ve banka yetkilileriyle birlikte çalıştığını, İran'ın o dönemdeki Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a bizzat mektup yazarak yardımcı olmak istediğini kanıtlayacağız" dedi.

'İŞLEDİĞİ SUÇLARI HAFİF GÖSTERİYORLAR'

Sarraf'ın, ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı olan eski New York belediye başkanı Rudolph Guilani ile eski adalet bakanı Michael Mukasey'yi savunma ekibine dahil etmesi de duruşmada tartışma yarattı. Savcı Lockhard, iki yeni avukatın mahkemeye verdikleri yazılı ifadede Zarrab'ın 'işlediği suçları küçümsediği' tezini savundu.

Lockhard, "Mukasey ve Giuliani, Zarrab'a yöneltilen suçlamalarda nükleer teknoloji transferi ya da silah ticaretinin söz konusu olmadığını söylüyorlar. Oysa İran Devrim Muhafızları, yaptırım kapsamındaki İran bankaları ve Tahran yönetimi Zarrab sayesinde uluslararası finansal sisteme erişim sağlayabiliyordu" diye konuştu.

'DAVAYI BULANDIRIYORLAR'

Savcı, Giuliani ve Mukasey'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la da görüşme talebinde bulunduğunu da ifade ederek, "Bunun basına sızdırıldığını iddia ederek davayı bulandırmaya çalıştılar. Halbuki açıklama yeminli ifadelerindeydi" dedi. Giuliani ve Mukasey mahkemeye sundukları ifadede "ABD ve Türkiye'deki üst düzey yetkililer ABD'nin güvenliğini güçlendirecek bir uzlaşmaya sıcak bakıyor" demişti.

'Washington Sarraf'la anlaşmaya açık''Washington Sarraf'la anlaşmaya açık'

'GIULIANI TÜRKİYE'YE ÇOK YAKIN'

Giuliani'nin hukuk danışmanlık şirketinin Türkiye hükümetinin avukatlığını üstlendiğini hatırlatan Lockhard ise, bu durumun Zarrab davasında çıkar çatışması yarattığını vurguladı.

Sarraf'ı duruşmada temsil eden avukatı Ben Brafman ise savcılık makamının açıklamalarına yanıt vermedi; "Sessizliğimin Lockhard'ın sözlerine katıldığım anlamına gelmesini istemiyorum" demekle yetindi.

Söz konusu duruşmaya, Sarraf ile yine ABD'de tutuklanan ve aynı davada yargılanacak olan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ilk kez birlikte çıktı. (Kaynak: BBC Türkçe)