Atina'da Türkiye alarmı

Yunanistan'da hükümet Türkiye'yle ilgili alarm verdi. Syrizia ,Türkiye'deki muhalefetin yaklaşımını destekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı eksenindeki gelişmeleri yakından takip eden kaynaklar Yunanistan Hükümeti’nde “Türkiye alarmı” verildiğini belirtti. Pazar akşamı referandum sonuçlarının açıklanması ile beraber Atina Türkiye’de ve bölgede oluşan yeni tabloyu mercek altına aldı. Yeni süreçte Atina’yı ilgilendiren gündem maddeleri arasında Ege’deki gerginliğin seyri ve Kıbrıs’taki gelişmeler yer alıyor.

Gazete Duvar'ın ulaştığı bilgilere göre an itibariyle Türkiye’deki gelişmeleri izleyen Yunanistanlı uzmanlar, diplomatlar ve analistler bölgenin yeni bir gerçeklikle karşı karşıya kalmış olduğunu vurguluyor. Türkiye’deki referandum sonucunun muhalefet tarafından kabul edilmediğine işaret eden kaynaklar yeni süreçte Türkiye toplumunun büyük ve derin toplumsal ve siyasi fay hatları ile karşı karşıya kalacağını düşünüyor.

Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı'na yakın kaynaklar SYRIZA-ANEL hükümetinden farklı olarak, ilerleyen süreçte Türkiye’nin içteki büyük gerginliği Ege’ye kanalize etmeye çalışabileceği olasılığı üzerinde duruyor. Birçok üst düzey Yunanistanlı komutana göre ilerleyen süreçte Ege’de yaratılacak suni bir gerginlikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisi içte “milliyetçi” hassasiyeti tekrar yükselterek konsensüs sağlamaya yönelebilir.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'nı kaygılandıran bir diğer mesele ise Kıbrıs. Yunanistanlı komutanlar Kıbrıs müzakerelerinin gidişatından çok adanın çevresindeki enerji rezervleriyle alakalı gelişmeleri kaygıyla takip ediyor. Birçok üst düzey askeri yetkiliye göre Türkiye, Ege ile beraber önümüzdeki süreçte bu bölgede de “şansını” deneyebilir. Bu yüzden Atina her türlü olasılığa hazırlıklı olmak zorunda.

SYRIZIA TABANI TÜRKİYE MUHALEFETİYLE HEMFİKİR

Diplomatik ve siyasi açıdan daha temkinli bir tavır takınmayı yeğleyen Başbakan Aleksis Çipras’ın ve yakın çalışma arkadaşlarının aksine iktidar partisi SYRIZA’nın tabanı açık bir dille Türkiye muhalefetinin ve bağımsız gözlemcilerin referandum sonucu ile ilgili kaygılarını paylaşıp dillendiriyor. İnternet ortamında ve Atina’daki siyasi kulvarlarda Türkiye’deki olup bitenlerle ilgili büyük kaygısını dillendiren birçok SYRIZA üyesinde komşu ülkenin “baskıcı bir rejime” kaydığı düşüncesini öne çıkarıyor.

SYRIZIA tabanı ayrıca Türkiye’de referandum sonuçlarını kabul etmeyen muhalefet partilerine destek sunuyor.