YBŞ'li temsilci: Şengal özerkliğe hazırlanıyor

YBŞ temsilcisi, özerklik ilan edeceklerini söyledi; "Şengal’in özerk olması Ezidilerin özgürlüğüdür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın kuzeyinde, Suriye sınırında yer alan Şengal'den IŞİD'in çıkarılmasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimiyle (IKBY) birlikte rol alan ve daha sonra Rojava'da YPG'liler tarafından eğitilen Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) temsilcilerinden Zeynep Cudi, bölgede 'özerklik' ilan etmaye hazırlandıklarını söyledi.

SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!

PKK'nin bölgede varlığı nedeniyle sık sık Türkiye gündemine gelen, yoğunlukla Ezidilerin yaşadığı Şengal'de bulunan YBŞ'li temsilci her koşulda bölgeyi savunacaklarını söyledi. Gazete Şûjin'de yer alan habere göre, Cudi, "Şengal’in özerk olması demek Ezidi halkını özgürlüğüdür. Ezidi halkı en eski tarihe ve inanca sahiptir. Köklü bir geçmişi var. Şengal de her inanç her ulus ve her dil kendini özgürce yaşatacak ve geliştirecek bir arada özgürce yaşayacak” dedi.

PEŞMERGE-PKK GERİLİMİ

IŞİD, Ağustos 2014'te Şengal'i ele geçirdi, Ezidilere yönelik  uyguladığı soykırıma varan şiddet sonrası Peşmerge ve PKK güçleri tarafından kentten çıkarıldı. Ancak Peşmerge ile PKK'nin bölgedeki varlığı kimi zaman taraflar arasında çatışmayla sonuçlanmakta. Öte yandan PKK'nin bölgedeki varlığı Türkiye'yle Irak arasındaki ilişkilerde önemli bir yer tutuyor. (DIŞ HABERLER)

Peşmerge ve YBŞ arasında çatışmaPeşmerge ve YBŞ arasında çatışma

Barzani: PKK Şengal'den çıkmalıBarzani: PKK Şengal'den çıkmalı

Etiketler Irak Ezidi Şengal YBŞ