Avrupalı sağcılar 'evet'çi Türkleri tartışıyor

Türkiye'deki referandum sonuçları ve Avrupa oylarında 'evet'in ağır basması, Avrupa'nın sağcı siyasetçilerini de harekete geçirdi. Hollanda da 'totaliter sisteme evet diyenlerin çifte vatandaşlığı iptal edilsin' çağrısı var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten anayasa referandumu, Avrupa sağında da tartışma yarattı. Belçika'da koalisyon ortağı Flaman Hıristiyan Demokrat Partisi'nin (CD-V) milletvekillerinden Hendrik Bogaert, 'Türkiye'de totaliter bir rejimi destekleyenlerin çifte vatandaşlığına son verilmesini' istedi. Hollanda'da ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de, yüzde 75 oranında "Evet" oyu veren seçmenleri, topluca Türkiye'ye dönmeye çağırdı.

'KABUL EDİLEMEZ'

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Belçikalı vekil Bogaert, ülkedeki Türkiye kökenlilerin büyük çoğunluğunun 'totaliter bir sisteme destek verdiğini' söyleyerek, bunun 'kabul edilemez' olduğunu belirtti. Bogaert, "Bu böyle devam edemez. Hemen şimdi, çifte vatandaşlığı kaldırın" dedi.

'BELÇİKA'DA SOLA OY VERİYORLAR'

Öneri bir süre önce hükümet ortağı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) tarafından gündeme getirilmişti. N-VA partisinden sığınma ve göçten sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken de öneriye destek verdi. Francken, referandum sonuçlarına ilişkin Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, "Belçika'da sol partilere oy verenler Türkiye'de aşırı sağı destekliyor. Anlaşılmaz bir durum" dedi.

'HOLLANDA'DAKİ ÖZGÜRLÜKLERE RAĞMEN SEÇİYORSANIZ GÜLE GÜLE'

Hollanda'daysa, aşırı sağcı Wilders de referandum sonuçlarını, "Türkiye, daha fazla İslamofaşzimi ve totaliterliği seçti" diye değerlendirip Twitter'da, "Hollandalı Türkler topluca evet verdi" haberini paylaştı. Aşırı sağcı lider, "Evet şimdi de topluca Türkiye'ye dönün. Eğer Hollanda'daki özgürlüklere rağmen Türkiye'de diktatörlüğü seçiyorsanız burada işiniz yok. Güle güle" dedi. (Kaynak: BBC Türkçe)