Atina: Erdoğan Pirus zaferi kazandı

Erdoğan'ın referandum başarısı Yunanistan siyaset arenasında 'Pirus zaferi' olarak yorumlandı. Atina'ya göre bu zafer AKP'nin başına dert açabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’a göre dün gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibi bir 'pirus zaferi' kazandı. Büyük kayıplara, 3 büyük şehrin muhalefet saflarına geçmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun zamandan beri arzuladığı başkanlık sistemine kavuşmuş oldu. Atina’nın perspektifine göre bu galibiyet 'gelecekte AK Parti iktidarının başına yeni dertler açabilir ve iktidar partisine çok pahalıya mal olabilir'.

Dün referandumda sağlanan sonuçla, “Erdoğan sultan olmayı başaramadı”. Bu çarpıcı yorum iktidar partisi SYRIZA’nın kıdemli ve üst düzey bir üyesinden geliyor. Referandum sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra görüşlerini kamuoyu ile paylaşan, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı, Dimitris Papadimoulis AK Parti iktidarına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan sert tonda “ikazlar” gönderdi.

Referandumun Türkiye toplumunda derin bir yarığa neden olduğuna işaret eden Papadimoulis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok az bir farkla seçimi kazandığını ve bu küçük farkın işini bir hayli zorlaştırdığını vurguluyor. Erdoğan’ın yeni süreçte 'otarşizme kaymaması gerektiği' uyarısında bulunan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Avrupa’nın Türkiye halklarının seçimine saygı göstermesi gerektiği vurgusunda bulunuyor.

Gazete Duvar’a konuşan SYRIZA’lı yetkililer ise Papadimoulis’in açıklamalarının partinin genel tezleri ile örtüştüğünü ve SYRIZA’nın Türkiye’deki yeni duruma kaygı ile yaklaştığını vurguluyor. SYRIZA’ya göre uzun vadede referandum sonuçları Türkiye’yi yeni gerilimler ve kutuplaşmalar ile karşı karşıya getirebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni süreci dikkatli bir şekilde yönetemezse içte ve dışta Türkiye büyük dalgalanmalar ile karşı karşıya kalabilir ve yeni durum AK Parti açısında telafisi mümkün olmayan hasarlara neden olabilir.

MUHALEFET DE KAYGILI

SYRIZA gibi Yunanistan’ın muhalefet partileri de Türkiye’deki yeni gelişmelere ve referandum sonucuna kaygı ile yaklaşıyor. Türkiye halklarının referandum tercihinin Yunanistan ve Avrupa tarafından saygı ile karşılanması gerektiği vurgusunda bulunan muhalefet partileri, yeni süreçte Erdoğan’ın demokratik düzlemin dışına çıkmaması gerektiği vurgusunda bulunuyor.

Referandum ile ilgili açıklamasında, POTAMİ Partisi Erdoğan’ın yeni süreçte kendisine verilen yetkileri ülkesine baskıcı bir rejim dayatması için değil, Türkiye’ye ve bölgeye demokratik ve çoğulcu değerler aşılaması için kullanması gerektiği uyarısında bulunuyor. POTAMİ bu şekilde Türk-Yunan ilişkilerinde de bir rahatlama dönemi başlaması temennisinde bulunuyor.

PASOK ise ilgili açıklamasında referandum sonrasında Türkiye’de bir “Sezar rejiminin” kurulduğuna işaret ediyor. PASOK’a göre bu durum Türk-Yunan ilişkilerini ve Türkiye-AB ilişkilerini etkileyecek.

LEFKOŞA'NIN İLK TEPKİSİ

Atina gibi Lefkoşa da Türkiye’deki referandum sonucuna kaygılı bir şekilde yaklaşıyor. Hükümet cephesi referandum sonrasında Türkiye’nin bir an evvel normal demokratik düzleme geçmesi temennisinde bulunurken, Türkiye’deki siyasi istikrarın Kıbrıs ve bölge açısından önemli olduğu vurgusunda bulunuyor.

Konu ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaşan diğer Rum partileri ise Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Türkiye’deki gelişmelerin ve bu gelişmelerin Kıbrıs’a yankısının tartışılacağı özel bir Ulusal Konsey toplantısını gerçekleştirmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan ana muhalefet partisi AKEL Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 'referandum sonrasında Kıbrıs için yapıcı adımlar atması' talebinde bulundu.