Rusya ve ABD Suriye'de başa döndü

Tillerson'la görüşen Putin'in ABD'nin Suriye'yi vurmasının ardından askıya aldığı Suriye'de Hava Güvenliği Anlaşması'na geri dönülmesi için talimatı verdiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Moskova ziyareti sürerken, Kremlin'den Suriye konusunda önemli bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Putin'in ABD ile Rusya arasında, iki ülkenin uçaklarının havada karşı karşıya gelmesini önlemek için imzalanan Hava Güvenliği Anlaşması'na geri dönülmesini onayladığını duyurdu.

ABD'nin Suriye'de Şaryat Askeri Üssü'nü vurmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye'de hava güvenliği anlaşmasını askıya aldıklarını açıklamıştı.

Rusya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Tillerson bugün önce Lavrov sonra da Putin'le görüşmüştü. Hava Güvenliği Analşaması'na ilişkin açıklama bu iki görüşmenin ardından geldi.

'RUSYA-ABD İŞBİRLİĞİ İLE TÜM DÜNYA KAZANDI'

Lavrov ve Tillerson görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Lavrov, "Rusya, ABD'nin İdlib'teki saldırının araştırılmasını desteklemeye hazır olduğunu gördü" dedi.

Rusya ve ABD'nin IŞİD'e "yok etmekte" kararlı olduğunu söyleyen Lavrov, "Rusya kimsenin suçunu örtmeye çalışmıyor, Rusya bu olayın en dikkatli şekilde araştırılmasında ısrarcı. İşbirliğimize engel olunma çabalarını görüyoruz, çatışmayı artırma çabalarını görüyoruz. Bunun ileriye dönük bir adım olmadığını düşünüyoruz. Tarih, Moskova ve Washington'un işbirliği yaptığı zaman sadece iki ülkenin değil, tüm dünyanın kazandığını kanıtladı" şeklinde konuştu.

Görüşmelerde ikili ve uluslararası ilişkilerin ele alındığını aktaran Lavrov, "İdlib'teki kimyasal silah saldırısının ardından gerçekleştirilen, ABD'nin 7 Nisan'daki saldırısına değindik. Bugün birçok spekülasyona neden olan bu olayın soruşturulması gerektiğini dile getirdik" ifadelerini kullandı. Saldırının BM tarafından araştırılması için ısrarcı olacaklarının altını çizen Lavrov, Suriye hükümeti tarafından kimyasal silah kullanıldığına dair bir kanıt görmediklerini iddia etti.

'ESAD GİDERSE IŞİD'E KARŞI KAYBEDERİZ'

Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesi durumunda IŞİD'e karşı savaşın kaybedileceğini savunan Lavrov, ABD seçimlerine Rusya'nın karıştığı iddiasına da değindi. Lavrov, iddialarla ilgili olarak şunları söyledi:

"ABD hükümetinin bizim seçim kampanyasında etkimizin olduğuna ilişkin kanıtlarının olduğu açıklaması üzerine, şunu söylemek zorundayım ki, biz hiçbir kanıt, en ufak bir belge bile görmedik. O kanıtları kimin gördüğünü bilmiyorum, bize kimse bir şey söylemedi. Hatta biz birçok kez bu suçlamaların temelindeki belgelerin sunulmasını talep ettik."

Lavrov ve Tillerson, ilişkilerde duyguları işe karıştırmadan, "sinir bozan şeylerin" belirlenmesi için özel temsilcileri göreve getirecekler.

'ESAD REJİMİ SONA ERDİ'

Rusya ve ABD arasında güven seviyesinin düşük olduğunu kaydeden ABD Dışişleri Tillerson, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda aynı düşüncede olduklarını söyledi.

"Kimyasal saldırıyı Esad rejiminin yaptığından eminiz" diye Tillerson, Beşar Esad'ın görevden gitmesinin organize bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi.

ABD ve Rusya arasındaki güvenin yeniden sağlanması için her şeyi yapacaklarını dile getiren Tillerson, "Washington ve Moskova'nın askeri ve diplomatik kanalları korumaları gerek" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın gelecekteki rolünü konuştuklarını aktaran Tillerson, "Esad'ın gelecekteki rolü hakkında konuştuk. Hem siyasi süreçteki katılımını ele aldık. Bizim tavrımız Esad rejiminin sona geldiği ve onların kendilerinin suçlu olduğu yönünde. Rusya en yakın müttefiği ve Esad'a bu gerçeği anlamakta yardımcı olabilir" diye konuştu. (Dış Haberler)