Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yeni adımı çözümü kolaylaştırabilir

Kıbrıs Cumhuriyet Temsilciler Meclisi, Enosis Referandumu Kutlaması'nda değişiklik yaptı. Karar Rum tarafında gerginliğe neden olurken, KKTC tarafında olumlu karşılandı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi’nde 30 vekilin onayı ile Enosis Referandumu Kutlaması ile ilgili değişiklik kanunlaştı. Bundan böyle ilk ve orta dereceli okullardaki tören ve kutlamalar için tek yetkili makam Eğitim ve Kültür Bakanlığı olacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rum tarafının son adımını Kıbrıs’ın geleceği için olumlu nitelendiriyor. Mustafa Akıncı liderliği son açıklamasıyla bu yeni inisiyatifin sorunun çözümüne yönelik önemli bir adım olduğunu vurgularken, kalıcı çözüm için barış kültürünün geliştirilmesi gerektiği vurgusunda bulunuyor.

Temsilciler Meclisi’nin yeni kararı sonrasında Kıbrıs’ta yarım kalan müzakere sürecinin, 11 Nisan'da tekrardan başlaması bekleniyor. Müzakere masasına dönecek olan iki tarafı önemli sorunlar bekliyor. Birçok önemli başlıkta iki taraf arasında uçurumlar hala kapanmış değil.

MECLİS'TE GERGİNLİK

Rum tarafının yeni kararı Kıbrıs'ın güneyinde gerginliğe neden oldu. Parlamentodaki sağcı vekiller, yeni inisiyatifi destekleyen meslektaşları ile karşı karşıya gelirken, oturumu takip eden vatandaşlar vekilleri yuhaladı.

Gerginlik nedeniyle parlamentoya polis çağrıldı. Meclis binası dışındaysa ana muhalefet lideri milliyetçi kesimlerin sözlü tacizine maruz kaldı.

Kıbrıs’taki yeni gelişme ile ilgili Atina’nın ve Ankara’nın reaksiyonları olumlu yönde. Atina “yabancı askerlerden arındırılmış ve tekrardan toprak bütünlüğü sağlanmış olan Kıbrıs için erken çözüm” çağrısında bulunurken, Ankara yeni gelişmelere daha ihtiyatlı bir perspektiften yaklaşıyor. (DUVAR)

Kıbrıs'ta müzakereler yeniden başlıyorKıbrıs'ta müzakereler yeniden başlıyor