Şam'dan ilk kimyasal açıklaması: Kullanmadık

Şam, kimyasal silah suçlamasına basın toplantısıyla yanıt verdi. Dışişleri Bakanı Muallim, IŞİD ve El Nusra'yı sivillerin arasında kimyasal silah depolamakla, bu silahları da Türkiye'den getirmekle suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İdlib'te kimyasal silah kullandıkları yönündeki suçlamalara yanıt verdi. Şam'da basın toplantısı düzenleyen Muallim, iddiaları reddederek zamanlamaya dikkat çekti.

'SAATLER BİRBİRİNİ TUTMUYOR'

Suriye yönetiminin İdlib'e yönelik ilk hava saldırısının saat 11'de düzenlendiğini ancak kimyasal iddialarının 6'da başladığını savundu. Suriye ordusunun El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'ne ait bir silah deposunu vurduğunu söyleyen Muallim, "Eğer kimyasal silahla hava saldırısı düzenlenseydi yerde 1 kilometre çapında bir çukur oluşurdu" dedi.

'TÜRKİYE' İDDİASI

Muallim'in Türkiye'ye yönelik bir suçlaması da vardı. Suriye Dışişleri Bakanı, IŞİD ile Fetih el Şam'ın (eski adıyla El Nusra) Irak ve Türkiye'den Suriye'ye kimyasal silah getirdiğini, hem BM'yi hem Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü (OPCW) bilgilendirdiklerini savundu. Muallim, El Nusra ve IŞİD'in kimyasal silahları sivillerin arasında depoladığını da ileri sürdü.

'KİMYASAL SİLAH KULLANMADIK, KULLANMAYACAĞIZ'

Suriye Dışişleri Bakanı, 'bu iddiaların ordunun sahadaki ilerleyişinin sürdüğü sırada' gündeme getirildiğini de savundu. Muallim, "Uluslararası alanda başlayan bu koro, Suriye'ye komplo kurduğu bilinen devletlerden oluşuyor" ifadelerini kullandı. Muallim, "Ordumuzun hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadığı ve hiçbir zaman kullanmayacağını söylemek isterim. Sadece sivillere karşı değil aynı zamanda havan mermileriyle sivillerimize saldıran teröristlere karşı da" dedi. (Dış Haberler)