İngiltere-İspanya gerilimi 'trafik kuyruğu' yarattı

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı sonra İspanya ile 'Cebelitarık gerilimi' yeniden iki ülkenin gündemine girdi. Britanya'ya bağlı Cebelitarık yönetimi İspanya'nın sınır kontrolünü yoğunlaştırmasından sonra oluşan trafik kuyruğundan şikayetçi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cebelitarık İngiltere ile arasında yaşanan gerginliğe yanıt olarak İspanya'nın sınırdaki kontrol geçişlerini zorlaştırdığı ve uzun araç trafiğine sebep olduğu gerekçesiyle İspanya'yı suçladı.

Britanya'ya bağlı İspanya sınırındaki Cebelitarık, İngiltere'nin Brexit görüşmelerinde Avrupa Birliği ile geçtiğimiz günlerde gerginliğe neden olmuştu. Guardian gazetesinin haberine göre, Cebelitarık Bakan Yardımcısı Joseph Garcia, Gibraltar Televizyonu'na verdiği röportajda, İspanya'nın geçtiğimiz hafta İngiltere ile yaşanan gerginliğe yanıt olarak sınırdaki kontrolleri zorlaştırdığını ve uzun araç kuyruklarına yol açtığını iddia etti.

İngiltere 2002'de İspanya'yı 'işgal' etmişİngiltere 2002'de İspanya'yı 'işgal' etmiş

YÜZÜ AŞKIN YILLIK GERGİNLİK

Gazete, söz konusu iddiaya karşılık İspanya hükümetinden hiçbir yetkilinin ya da polisin yorum veya açıklamada bulunmadığını aktardı Cebelitarık İspanya sınırından her gün ortalama 100 bin kişi ticaret ve turizm amaçlı geçiş yapıyor. Londra ve Madrid ise Britanya'nın 300 yıldan fazla bir zamandır sahip olduğu Cebelitarık üzerinde anlaşmazlık yaşıyor.

İngiltere ise İspanya'nın Avrupa Birliği'nden çıkışı ile birlikte Cebelitarık Boğazı hakkında faha fazla hak iddia etmesi endişesi yaşıyor Geçtiğimiz hafta AB yetkililerinin Brexit müzakereleri kapsamında "AB ile İngiltere arasında imzalanacak anlaşmalar, Cebelitarık söz konusu olduğunda Madrid'in onayı olmadan imzalanamaz" şartını koşması İngiltere ile İspanya arasında gerginliğe neden olmuştu. (LONDRA - DHA)