Rum kesimi enerji devleriyle anlaştı

Kbrıs Rum Kesimi, kritik bir enerji anlaşmasına imza attı. Exxon Mobil ve Qatar Petroleum Doğu Akdeniz'de petrol ve gaz aramalarına başlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Kıbrıs müzakerelerinin tekrardan başlama ihtimalinin gündeme geldiği bir süreçte Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa tarihi bir imza törenine tanıklık ediyor. Kıbrıs Rum yönetimi bir Amerikan ve bir Katar enerji şirketi ile önemli bir petrol anlaşması imzalıyor. Lefkoşa’da basına yansıyan son bilgilere göre geçtiğimiz saatlerde Kıbrıs Cumhuriyeti Exxon Mobil ve Qatar Petroleum şirketleri ile çok kritik  bir anlaşmaya imza attı.

Yeni anlaşmaya göre 2018 yılı içerisinde, Kıbrıslı Rumların ilan ettikleri Münhasır Ekonomik Alan (MEA) içerisindeki 10. parselde petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlıyor.

Söz konusu anlaşmayla ilgili olarak Amerikalı yetkililer ve Katar şirketinin temsilcileri mutluluklarını Rum basını ile paylaştı. Şirketlerin temsilcilerine göre bugünden itibaren Doğu Akdeniz’in enerji sahasında yeni bir başlık açılıyor.

Twitter kanalı ile yeni gelişmeden ötürü duyduğu mutluluğu kamuoyu ile paylaşan Nikos Anastasiadis, yeni anlaşma ile hükümetinin Kıbrıslı Rumlara vermiş olduğu vaatleri yerine getirdiğini vurguladı.

Kıbrıs Rum tarafı adına anlaşmayı bakanlar Yiorgos Lakkotrupis, İoannis Kasoulidis ve Zeta Aimilianidou imzaladı. İmza töreninde Amerikan ve Katar şirketlerini üst düzeydeki yöneticileri temsil etti.

İmza töreninden hemen sonra Kıbrıs Rum tarafı 6., 8, ve 10. parsellerde toplam 12 yeni araştırma evresinin başlayacağını duyurdu.

WASHİNGTON VE TEL AVİV'LE YAKIN TEMAS 

Lefkoşa’nın son adımı Kıbrıs’ta müzakerelerinin tekrardan başlama ihtimalinin doğduğu ve Türkiye’nin doğal gaz konusunda Kıbrıs Rum tarafına yeni uyarılarda bulunduğu bir sürece denk geliyor.

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Türkiye Dışişleri Bakanlığı konuya temas etmiş ve Kıbrıslı Rumlarda gerginliği arttırıcı adımlardan kaçınmasını talep etmişti. Ankara’nın bu mesajı Lefkoşa’da “Türkiye’nin referandum sürecine bir yatırımı” olarak algılanmıştı. Türkiye’nin “tehditkar” tutumlarını görmezden gelmeyen Anastasiadis ve yakın mesai arkadaşları yeni süreçte dış güçlerle olan temaslarını arttırma kararı aldı. Bu karar çerçevesinde önümüzdeki günlerde yeni ABD yönetiminden üst düzey bir yetkilinin Lefkoşa’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Bu gelişmelere rağmen  Türkiye basınına yansıyan “İsrail Kıbrıs’ı es geçip Türkiye’ye direkt yolla gaz verebilir” dedikoduları Lefkoşa’da kaygıyla karşılandı. Bu yüzden, Hükümet Sözcüsü ve Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in yakın çalışma arkadaşı, diplomat Nikos Hristodulidis Tel Aviv’e özel bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bu ziyarette İsrail-Kıbrıs-Türkiye hattındaki son gelişmeler ele alınacak.