Paraguay'da 'başkanlık' isyanı: Kongre'yi yaktılar

Paraguay'da, devlet başkanı Horacio Cartes'in anayasayı değiştirerek görev süresini uzatma girişimi ülkeyi ayaklandırdı. Diktatörlük günlerine geri dönmek istemeyen halk sokağa dökülürken, bir grup eylemci Kongre binasını ateşe verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Paraguay, devlet başkanının anayasayı değiştirerek bir dönem daha seçilme girişimi nedeniyle ayakta. Diktatörlük endişesiyle düzenlenen eylemler, bir grup eylemcinin Kongre binasını ateşe vermesiyle şiddete döküldü.

GİZLİ OYLAMAYA TEPKİ

Gerilim, görev süresi 2018'de dolan devlet başkanı Horactio Cartes'in anayasa değişikliği yaparak iktidarda kalmasının önünü açacak yasa tasarısı nedeniyle patlak verdi. 35 yıllık diktatörlüğün ardından 1992'de kabul edilen mevcut anayasa, devlet başkanının görev süresini kesin bir biçimde beş yılla sınırlıyor. Ancak Cartes'in hazırlattığı tasarıda bu madde kaldırılıyor. Söz konusu tasarının dün Senato'da gizlice onaylanması halkı ayaklandırdı.

'BAŞKAN, DARBE YAPTI'

Yüzlerce kişi ülkenin demokratik kurumlarını koruma gerekçesiyle sokağa dökülürken, muhalif senatörlerden Desiree Masi "Bir darbe yapıldı. Direneceğiz ve halkı da bizimle direnmeye çağırıyoruz" dedi.

Ancak eylemler akşam saatlerinde şiddete döküldü. Kongre binasının önünde toplanan eylemciler camları kırarken, bina ateşe de verildi. Yangının yaklaşık iki saat sürdüğü belirtilirken, polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Polis göstericileri dağıtmak için plastik mermi ve tazyikli su kullandı. Görev süresini uzatmak isteyen Cartes ise eylemlerin ardından itidal çağrısı yapmakla yetindi.

PARTİSİ ÇOĞUNLUK SAHİBİ

Söz konusu tasarının yasalaşması için Kongre'nin diğer kanadında da kabul edilmesi bekleniyor. Cartes'in partisinin burada çoğunluk sahibi olması nedeniyle yasanın kabul edilmesine, dolayısıyla da eylemlerin sürmesine kesin gözüyle bakılıyor. (Dış Haberler)

Plastik mermiyle yaralanan gösterici Kongre binası önünde dikilirken... Plastik mermiyle yaralanan gösterici Kongre binası önünde dikilirken...

Plastik mermiyle yaralanmış bir gösterici... Plastik mermiyle yaralanmış gösterici medyaya açıklamada bulunuyor...

Polis, göstericilere tazyikli su sıkarken... Polis, göstericilere tazyikli su sıkarken...

Kongre bniasının ateşe verilmesi... Kongre bniasının ateşe verilmesi...

Kongre binasındaki yangın... Kongre binasındaki yangın...