Almanya'dan MİT'e 'kasten kışkırtma' suçlaması

MİT'in Alman istihbaratına verdiği belirtilen 'Gülen yapılanması' dosyası tartışma yarattı. Almanya'da iktidardaki Hristiyan Birlik Partileri'nin Sözcüsü Stephan Mayer, MİT'in bu dosyayı 'kasıtlı provokasyon' amacıyla hazırladığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya, MİT'in ülkedeki Gülen yapılanmasına ilişkin dosyayı Alman istihbaratına vermesini tartışmaya devam ediyor. Hristiyan Birlik partileri, MİT'in 300'den fazla ismi ve 200'den fazla kuruluşu 'ihbar eden', fotoğraflar da içerdiği belirtilen dosyayı Alman istihbaratına vermesini 'kasıtlı provokasyon' olarak değerlendirdi.

'AMAÇ MEYDAN OKUMAK'

Birlik Partileri'nin Federal Meclis Grubu İç Politika Sözcüsü CSU'lu Stephan Mayer, 'Türkiye hükümetinin Almanya'ya açıkça meydan okumak ve kışkırtmak için böyle davrandığını' ileri sürdü. Passauer Neue Presse gazetesine konuşan Mayer, bunun ‘tahammül ve kabul edilemez' bir durum olduğunu söyledi. Mayer, 'Türk tarafının dosyanın kamuoyuna yansıyacağını tahmin edemeyecek kadar safça davrandığını düşünmediğini' ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Ankara-Berlin hattında referandum ve Nazi geriliminin sürdüğü bir sırada MİT, Alman dış istihbarat teşkilatına (BND), ülkedeki Gülen yapılanmasına yakın olduğu iddia edilen 300 kişi ve 200 kadar kuruluşun adının geçtiği bir dosya vermişti. Listede, eski Sosyal Demokrat Parti Genel başkanı Franz Müntefering'in eşi ve Türk-Alman parlamenterler grubu başkanı Michelle Müntefering ile Berlin eyalet meclisi üyesi Emine Demirbüken-Wegner'in adları da yer alıyor. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)