ABD Erdoğan'a Rakka kararını bildirecek!

Trump yönetiminin Dışişleri Bakanı Tillerson bugün kritik bir ziyaret için Türkiye'ye geliyor. ABD'nin bu ziyarette, Rakka operasyonunda YPG'ye ilişkin kararını Türkiye'ye resmen ileteceği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın bugün yapacağı Ankara ziyaretinde, Türkiye'ye Rakka'da Kürtlerle birlikte çalışma kararını ileteceği öne sürüldü. İddiaya göre, Tillerson Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yapacağı görüşmede, ABD'nin Rakka'nın IŞİD'den kurtarılmasında YPG ile birlikte hareket etme kararını resmen iletecek.

'TÜRKİYE'NİN HOŞUNA GİTMEYECEK'

CNN International'a konuşan üst düzey bir Amerikan Dışişleri yetkilisi Tillerson'ın ziyareti için şu ifadeleri kullandı: "Yapmamız gereken şeyi yapacağımızı söyleyecek. Bu mutlu bir mesaj değil ve onların [Türkiye'nin] hoşuna gitmeyecektir. Fakat söylememiz gereken şey bu."

Yetkili sözlerine şöyle devam etti: "Tillerson, önceliğimizin Türkiye'yle uzun vadeli ilişkimiz olduğunu fakat şu an aciliyet taşıyan kriz nedeniyle [IŞİD'le] savaşacak güçleri kullanmamız gerektiğini anlatacak."

YPG ile görüşen danışman Ankara'daYPG ile görüşen danışman Ankara'da

CNN'in haberinde, Türkiye ziyaretinin epey zorlu olacağı ve Tillerson'ın diplomatik becerilerinin sınanacağı yorumu da yapıldı.

NYT: ERDOĞAN ÇİN VE MEKSİKA'DAN ZOR

New York Times gazetesiyse, Tillerson'ın bugüne dek Trump yönetiminin sorunlu ilişkiler yürüttüğü Çin ve Meksika'nın liderleriyle de görüştüğünü fakat 'Erdoğan'la toplantının bu görüşmelerden bile zorlu olacağını' yazdı.

Ağırlığını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun desteğiyle yürüttüğü Rakka operasyonu devam ediyor. Ancak ABD, YPG'yle ilerleme kararını bugüne dek resmen açıklamış değil. (Dış Haberler)