İtalya'da 'Yırca' eylemlerini andıran manzaralar

Manisa'ya bağlı Yırca'da 2014 yılında termik santral inşaatı için binlerce zeytin ağacının kesilmesinden sonra düzenlenen protestoların bir benzeri İtalya'da yaşandı. TAP boru hattı inşaatı için zeytin ağaçlarının taşınmasının onaylanmasından sonra eylemciler polis ile karşı karşıya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın güneyinde bulunan Lecce kentine bağlı bölgesinde, 2014 yılında Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca'da  termik santral inşaatı için 6 bin zeytin ağacının kesilmesi ardından gerçekleşen protestoları andıran gösteri düzenlendi. Trans Adriyatik Gaz Hattı (TAP) projesinin onaylanmasının ardından zeytin ağaçlarının taşınmasını protesto edenlere polis saldırdı.

Hazar havzasından Türkiye üzerinden gelen boru hattının uzantısı olacak olan TAP projesi, İtalya konseyi tarafından onaylanmasının ardından RAI'nin haberine göre Melendugno bölgesinde 200 zeytin ağacı yer değiştirmek üzere kökünden söküldü. Zeytin üretiminin yapıldığı bölgede ağaçların sökülmesinin ardından toplanan yaklaşık 300 kişi TAP için onaylanan bölgeye girmeye çalıştı. Göstericilerin oturma eylemi ile devam etmesine karşın polis ile göstericiler arasında yaşanan gerginlikten sonra polis eylemcileri dağıttı.

Onaylanan TAP projesinde, Türkiye üzerinden gelen boru hattının Arnavutluk'tan Güney İtalya'ya aktarılması hedefleniyor. (DIŞ HABERLER)