İsviçre'den Türkiye'ye 'casusluk' uyarısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla görüşen İsviçre Dışişleri Bakanı Burkhalter, İsviçre'de yaşayan Türklerin 'yasadışı olarak izlendiklerine ilişkin iddiaların ciddiyetle soruşturulacağını' söyledi. Burkhalter görüşmede ifade özgürlüğü vurgusu da yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla Zürih'te görüşen İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter'ın, Ankara'nın İsviçre'de yaşayan Türklerin faaliyetlerini takip ettiği iddialarıyla ilgili kaygılarını ilettiği belirtildi. Açıklama, İsviçre Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Açıklamada, İsviçre'nin 'yasadışı istihbarat faaliyetlerini ciddiyetle soruşturacağı' vurgulandı.

Burkhalter, görüşmede ifade özgürlüğü vurgusu da yaptı. Buna göre İsviçreli bakan, "İfade özgürlüğü İsviçre'nin tanıdığı evrensel bir değerdir ve İsviçre bu özgürlüğün oylarını hem İsviçre'de hem Türkiye'de kullanacak Türk vatandaşları için geçerli olacağını umuyor" dedi.

Açıklamaya göre, Burkhalter Çavuşoğlu'na 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin içinde bulunduğu zor durumu anlayışla karşıladığını ancak 'Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantıları nedeniyle tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılanlar konusunda kaygılı olduğunu' söyledi. Burkhalter'in "Olağanüstü hal ilanı Türkiye'yi uluslararası insan hakları yükümlülüklerinden muaf tutmaz" dediği de aktarıldı.

Almanya ve Hollanda'da bazı Türkiyeli bakanların referandum kampanyası yapmasının engellenmesi sonucu ilişkiler gerilmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu engellemeleri 'Nazi uygulamalarına' benzetmesi sonucu gerginlik tırmanmıştı. İsviçre'de yerel yönetimler Türk yetkililerin ziyaretlerinin kabul edilmemesi yönünde merkezi hükümete baskı yapsa da, Bern hükümeti ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek kısıtlama taleplerini reddetti. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)