İsrail 'Nazi' benzetmesini kınadı: Erken eğitim önemli

İsrail Dışişleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa ülkelerine yönelik Nazi benzetmesini kınadı. Bakanlık sözcüsü Nachschon, 'bu tür karşılaştırmaların son derece yersiz' olduğunu söyledi; 'Yahudi soykırımı konusunda erken eğitimin önemine' dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiyeli bakanların Almanya ve Hollanda'da planlanan referandum kampanyası yapmasının engellenmesini 'Nazi uygulamasına' benzetmesine bir tepki de İsrail'den geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nachschon, Almanya'ya yönelik Nazi benzetmesini kınadıklarını belirterek, Türkiye'nin adını vermeden 'bu tür karşılaştırmaların son derece yersiz' olduğunu söyledi.

'YAHUDİ SOYKIRIMINI DEĞERSİZLEŞTİRİYOR'

Alman Haber Ajansı dpa'ya konuşan Nachschon, 'İsrail'in Yahudi soykırımını anmayı değersizleştirebilecek ve basitleştirebilecek her şeye karşı olduğunu' vurguladı. Nachschon, 'bu tür bir karşılaştırmanın yapılmaması için Yahudi soykırımı konusunda erken eğitimin önemine' dikkat çekti.

'NAZİ TERÖRÜNÜ SIRADANLAŞTIRIYOR'

Erdoğan'ın sözlerine Almanya Yahudiler Merkez Konseyi de tepki göstermişti. Konsey Başkanı Josef Schuster pazartesi günü Berlin'de yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde Türk siyasetçilerin Almanya Federal Cumhuriyeti ile Nasyonal Sosyalizm dönemi arasında yaptığı karşılaştırmalar, kırıcı ve kesinlikle yanlış olmasının yanı sıra Nazilerin terörünü sıradanlaştırıyor" ifadelerini kullanmıştı.

'KORKUNÇ SÖZLER'

Schuster, Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'i 'Nazi uygulaması'yla suçlamasını ve "Utanmasalar yeniden gaz odalarını, toplama kamplarını gündeme getirecekler" şeklindeki sözlerini eleştirmişti. Schuster, 'korkunç' diye nitelediği bu sözlerin 'soykırım kurbanlarının acılarını aşağıladığı' değerlendirmesi yapmıştı. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)