AB'ye uyarı: Türkiye'den gelecek kaosa hazır olun!

Times yazarı Roger Boyes: Erdoğan, AB için bir kaos yazı tehdidinde bulunuyor. Avrupa'nın bir göçmen krizine hazırlıklı olmalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'yle AB arasındaki gerilim İngiliz basınının da gündeminde. Times gazetesinden Roger Boyes, 'Erdoğan, AB için bir kaos yazı tehdidinde bulunuyor' başlıklı makalesinde Avrupa Birliği'ni eleştirdi. Boyes, gerilim nedeniyle bu yaz Avrupa'nın bir göçmen krizine hazırlıklı olması gerektiğini yazdı.

Boyes, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AB'yi bu yaz göçmenleri serbest bırakmasıyla oluşacak bir kaosla tehdit ettiğini belirtti. İngiliz yazar, Erdoğan'ın bu yaz mültecileri Avrupa'ya gitmeleri için serbest bırakabileceğine dikkat çekerek, "Bu yaz bir kaosa hazır olun" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'Yİ KİM KAYBETTİ?'

Erdoğan'ın 2003'te başbakan olduğunda Türkiye'yi AB üyesi haline getirecek kişi olarak görüldüğünü belirten Boyes, "O (Erdoğan) bir çağdaşlaştırıcıydı. İslam ve Kemalist laiklik arasında denge sağlamak isteyen biriydi. Erdoğan'ın bu dengeye vardığından o kadar emindik ki onun siyasi İslam anlayışını, Arap Baharı'nın isyancıları için cazip bir yön olarak gösterdik" ifadelerini kullandı. "İdam cezasını kaldırmayı, bağımsız bir yargıya doğru yönelmeyi ve Kürtlerin haklarını korumayı kabul etmişti" hatırlatmasını yapan İngiliz yazar, "Bu şimdi ortadan kayboldu ve en önemi soru ise şu: Türkiye'yi kim kaybetti?" diye sordu.

'ZOR BİR TEKLİF'

Boyes, "Hal böyleyken biz hiçbir zaman Türkiye'yi kulüpte istemedik. Türkiye'nin büyüyen nüfusu, Müslüman kimliği ve çatışmalara sahne olan yerlere yakınlığı bunu zor bir teklif haline getirdi" ifadelerini kullandı. Yazara göre, '2004'te Madrid, 2005'te Londra'da gerçekleştirilen terör saldırılarından sonra AB'deki merkez sağ partiler Hıristiyan kimliklerini hatırladı ve Erdoğan'a 'kötü haberi' aktarmakta başarısız oldu.'

'OTOKRATİK SİSTEM GELECEK'

İngiliz yazar, referandumun cumhurbaşkanına getireceği yetkilerin otokratik bir yönetime gidiş olduğu yorumunu da yaptı. (Kaynak: BBC Türkçe)