Merkel'in müttefiki: Erdoğan'ı istemiyoruz

Hristiyan Demokrat Birlik'in başkan yardımcısı ve Hessen eyaleti başbakanı Volker Bouffier: Nazi benzetmesi çizgiyi aştı. Erdoğan ve hükümeti ülkemizde hoş karşılanmıyor ve bunun artık anlaşılmış olması gerekir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara-Berlin hattında yaşanan Nazi benzetmesi gerilimi konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ardından üst düzey bir Alman siyasetçiden daha tepki geldi. Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in başkan yardımcısı ve Hessen eyaleti başbakanı  Volker Bouffier, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Nazi benzetmesiyle 'çizgiyi aştığını' ve 'artık Almanya'da hoş karşılanmadığını' söyledi.

Bouffier, "Yetti arık. Erdoğan ve hükümeti ülkemizde hoş karşılanmıyor ve bunun artık anlaşılmış olması gerekir" dedi.

'HAKARET EDİP KORUMA VERMEMİZİ BEKLEYEMEZ'

DLF televizyonuna demeç veren Alman siyasetçi, Erdoğan'ın referandumdan önce Türkiye kökenli göçmenlerle biraraya gelmek için Almanya'ya gideceği iddiası hakkında da konuştu. Bouffier, böylesi bir ziyaretin güvenlik sorunu yaratacağını savunarak, "Ülkemize bu şekilde hakaret eden bir kişi, onu korumak için binlerce polis görevlendirmemizi bekleyemez" diye konuştu. Alman basını Erdoğan'ın mart ayında Almanya'ya gitmeyi planladığını öne sürmüş ancak yetkililer bu konuda resmi bir talep almadıklarını açıklamıştı.

'KAMPANYA YAPMAK İÇİN GELMESİNLER'

Merkel'in muhafazakâr paritisinin bir diğer üyesinden de benzer bir çıkış var. Saxony-Anhalt eyaletinin başbakanı Reiner Haseloff, Türkiyeli siyasetçilerin referandum etkinliklerinin yasaklanması gerektiğini savundu; bu yöndeki kararın yerel yöneticilere bırakılmaması ve doğrudan Berlin'den yasak getirilmesi çağrısı yaptı.

Die Welt gazetesine konuşan Haseloff, "Bizimle görüşmek için gelen her devlet adamı misafir olarak hoş karşılanacaktır; uygun diplomatik protokolle ağırlanacaktır. Fakat bu, kampanya yapılmasını, özellikle de bizi bir ulus olarak itibarsızlaştıran kişilerin kampanya yapmasını kapsamıyor" dedi. Haseloff, "Bizi Nazi'ye benzetenler hoş karşılanmayacaktır. Bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Merkel de dün yaptığı açıklamada "Nazi benzetmeleri son bulmalı" demiş ve Alman yasalarına uyulmadığı takdirde Türkiyeli yetkililerin gelecekteki kampanya etkinliklerini engelleme haklarının bulunduğuna dikkat çekmişti. (Dış Haberler)