NATO referandumu bekliyor!

Türkiye'nin, 15 Temmuz sonrası Avusturya'dan gelen demokrasi eleştirileri nedeniyle NATO'da bazı programları engellediği ortaya çıktı. Bir NATO yetkilisi, "Sorun siyasi. Durumun referandumdan sonra yatışmasını umuyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman gazetesi Die Welt'in 'Türkiye'nin Avusturya'yla yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle NATO'da kilitlenmeye yol açtığı' iddiası doğrulandı. Reuters ajansına konuşan bir NATO kaynağı, "Sorun siyasi. Durumun Türkiye'deki referandumdan sonra yatışmasını umuyoruz" dedi. Avusturya Savunma Bakanlığı da haberi doğruladı.

NEDEN AVUSTURYA?

NATO kaynaklarına göre Türkiye, ittifakın üyesi olmayan ancak 'ortağı' statüsüne sahip olan Avusturya'yla gerilim nedeniyle, ittifakın ortak ülkelerle işbirliği programlarını bloke etti. Engellenen etkinlikler arasında, siyasi toplantılar, sivil projeler ve askeri eğitim programları da bulunuyor.

Kaynaklar, Ankara'nın engelleme gerekçesini, 'Avusturya'nın geçen yıl Türkiye'nin AB'yle üyelik müzakerelerine son verilmesi yönündeki çağrıları' ve '15 Temmuz askeri darbesinden donra binlerce kişinin tasfiye edilmesine karşı eleştirileri' olarak gösterdi. Reuters haberinde, "Türkiye bazı Avrupa ülkelerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a çok geniş kapsamlı yeni yetkiler verilmesine yol açacak referandumu savunan siyasi mitingleri durdurduğu için de öfkeli" yorumunu yaptı.

Ajansa konuşan bir NATO yetkilisi, "Mevcut durumdan ve ortaklarımızla işbirliği programları üzerindeki etkisinden rahatsızız. Müttefikimiz Türkiye ve ortağımız Avusturya'nın ikili sorunlarını hızla çözeceğine güveniyoruz" dedi.

'SORUN SİYASİ'

Bir diğer NATO yetkilisiyse, bazı etkinliklerin şimdiden iptal edildiğini belirterek, "Bunlardan bazılarının gelecekte düzenlenebilmesini umuyoruz. Sorun siyasi. Durumun referandumdan sonra yatışmasını umuyoruz" diye konuştu.

NATO üyesi olmayan ortak ülkelerden üst düzey bir diplomat ise "Bu durum devam ettikçe iptal edilen ve ertelenen etkinliklerin sayısı artacak, mesele daha sorunlu hale gelecek" dedi.

Avusturya Savunma Bakanlığı da Türkiye'nin engellemesini doğruladı. Bakanlık sözcüsü mevcut NATO misyonlarının henüz etkilenmediğini ancak uzun vadede, ortak eğitim programları bulunduğu için Kosova'daki misyonlara hazırlık gibi süreçlerde sorun yaşanabileceğini söyledi. (Dış Haberler)

Etiketler Türkiye Avusturya nato