Türkiye ile gerilim Yunan milliyetçilere yaradı

Yunanistan'daki aşırı sağ/ırkçı partiler giderek popülerleşiyor. Başta Milli Savunma Bakanı Kammenos ve partisi Bağımsız Helenler olmak üzere Türkiye ile yaşanan gerilimi fırsata çevirmeye çalışan politikacılar öne çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da Türkiye ile bir süredir darbeci askerlerin iadesi, Kıbrıs ve Kardak etrafında yükselen gerilim Bağımsız Helenler ve Altın Şafak gibi aşırı sağcı partilere yarıyor.

Bağımsız Helenler Partisi lideri ve Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos bugünlerde sevincini ve rahatlığını kamuoyundan gizlemiyor. Türk-Yunan ilişkilerinde tırmanan gerginlik, Kıbrıs sorunundaki tıkanıklık ve kamuoyunun savunma konularına odaklanması Kammenos’un yüzünü güldürüyor. “Hava Kuvvetlerinin modernleştirilmesi” projesiyle dikkatleri üzerine çeken Kammenos Türk-Yunan gerginliğinden maksimum seviyesinden siyasi fayda elde etmeye çalışıyor.

Türkiye'den kaçan 8 askerin iadesi konusu ve Kıbrıs’ta gerginliğin gündeme gelmesinden önce Yunanistan’da gerçekleştirilen kamuoyu araştırmalarında Bağımsız Helenler yüzde 3'lük seçim barajı altında ya da çok az üzerinde görülürken yeni dönemde bu durum değişmişe benziyor. Son yoklamalar göre, sağcı ve milliyetçi seçmen tekrar Bağımsız Helenler’e ilgi göstermeye başlamış durumda. Kammenos da yeni çıkışlarla, “Recep Tayyip Erdoğan’a kafa tutan adam” imajını güçlendirmek için her fırsatı değerlendiriyor. Kammenos’un iktidar ortağı Başbakan Aleksis Çipras'tan da örtülü destek aldığı yorumları yapılıyor. Ancak Kammenos’un popülaritesinin artması ve Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliğin popülist/milliyetçi cephenin işine yaraması Syriza içerisinde tepkilere yol açmış durumda. Parti içerisindeki sol kanat, Kammenos’un son dönemde gündeme taşıdığı, “Hava kuvvetlerinin modernleşmesi projesi”nin bir seçim yatırımı olduğu ihtimali üzerinde duruyorlar. Buna göre, ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’ın gündemine F35 uçaklarının alım ihalesinin gelmiş olması, Syriza içerisindeki muhalefete göre son dönemde Yunanistan toplumunu kaygılandıran Ankara’nın “tehditkar” mesajları ile birebir ilişkili.

ALTIN ŞAFAK, 'TÜRKİYE KONUSUNDA HAKLIYDIK' MESAJI VERİYOR

Kammenos’un Bağımsız Helenler’i gibi Altın Şafak da dikkatli adımlarla Türk-Yunan restleşmesinden ve Kıbrıs’taki tıkanıklıktan maksimum düzeyde faydalanmak için gayret sarf ediyor.

Kıbrıs’taki tıkanıklığın Altın Şafak’ın yan kolu Elam’ın bir girişimi sonucu gündeme gelmiş olması partinin popülaritesini tekrar arttırdı. Altın Şafak şimdiye dek ulaşamadığı toplum kesimlerine “Türkiye konusunda haklıydık” mesajı vermeye çalışıyor.