Bernie Sanders: Trump'la baş etmenin tek yolu var

ABD'de Demokratlar'ın başkan adaylığını Hillary Clinton'a karşı kaybeden Vermont Senatörü Sanders, Trump'ı nihâi hedefi "otoriterliğe doğru önemli bir derecede yol alan bir ulusun lideri" olarak nitelendiriyor: "Bu eğilimle baş etmenin tek yolu, muazzam bir taban direnişidir ve şu an bunu açıkça görüyoruz."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bernie Sanders, Amerika'yı otoriterliğe yönlendiren patolojik bir yalancı olmakla suçladığı Donald Trump'a karşı uzun soluklu bir mücadele başlattı.

2016'da Demokrat Parti başkanlığına aday gösterilmesi için yoğun bir kampanya yürüten bağımsız Vermont senatörü Guardian’a verdiği röportajda, yeni Beyaz Saray yönetiminin ve niyetlerinin kasvetli bir analizini yaptı.

Trump'ın medyaya, yargıya ve Amerikan kamu hayatının diğer temel öğelerine yönelik en hararetli hezeyanların demokrasiye karşı sistematik bir saldırıya dönüştüğü uyarısında bulundu:

"Trump her zaman yalan söylüyor ve bunun kazara olmadığını düşünüyorum; bunun bir nedeni var. Trump, Amerikan demokrasisinin temellerini zayıflatmak için yalan söylüyor."

'TRUMP GERİCİ BİR EKONOMİ UYGULUYOR'

Guardian'ın Washington DC'deki Senato bürosuna konuk olan Sanders, Trump'ın "milyarderlere vergi indirimi sağlayan gerici bir ekonomi programı uygularken, orta sınıfı ilgilendiren programlara dair yıkıcı kesintiler planladığını" aktararak, endişe duyduğunu belirtti. Başkanın otoriter eğilimlerine ilişkinse oldukça açık konuştu.

Trump'ın ana medyadan hakimlere ve hatta seçim sürecine kadar, kilit kamu kurumlarını tahrip eden yalanlar üzerine bilinçli bir strateji geliştirdiği, böylece kendisini ülkenin tek kurtarıcısı olarak tanıtabileceği hususunda suçlamalarda bulundu. Sanders’a göre amaç, "Amerika'da yaşayan Amerikalıları savunan ve gerçeği söyleyen tek Amerikalı, Amerika'daki bunu doğru yapan tek kişi ABD başkanı, Donald Trump’tır" imajı çizmek.

...

Sanders, tüm yalanların aynı amaca hizmet ettiğini söylüyor. Meselesinin altını çizmek için Sanders 45. başkanı 43. başkanla karşılaştırıyor: "George W. Bush çok muhafazakâr bir başkandı, ona her an muhaliftim. Yine de George W. Bush, geleneksel Amerikan politik değerlerinin dışına taşmadı."

Medya spotu, Trump üzerinde sabit bir şekilde kalırken, kendi deyimiyle “demokratik sosyalist” senatör olan Sanders, sessizce ve büyük ölçüde görmezden gelinen Twitter feed'inin günlük bombardımanıyla yeni yönetime karşı ülke çapındaki direnişine öncülük ediyor. Brooklyn doğumlu siyasetçi, başkanlık kampanyasında eski üst düzey danışmanlardan olmakla birlikte, 2016 yılında kampanyasına akın eden geniş kitleleri ikinci kez teşvik etmeye çalışıyor.

'AKTİF BİR İLERİCİ HAREKET GÖRÜLÜYOR'

Trump'u tehlikeli bir tehdit olarak görmesine rağmen, mevcut koşullarda direnişin tam olarak gerçekleştiğine dair kanıtlarla içinin rahatladığını söylüyor. "Çok aktif bir ilerici hareket görüyorsunuz. Devrimimizin özneleri kampanyamızdan çıkan bir grup ve diğer gruplardan oluşuyor; örneğin kendiliğinden oluşan “Kadınların Martı”, bu da Amerikan halkının demokrasi için mücadele etmeye istekli olduğunun bir işaretidir. "

Trump'ı nihâi hedefi "otoriterliğe doğru önemli bir derecede yol alan bir ulusun lideri" olarak nitelendiriyor. "Bu eğilimle baş etmenin tek yolu, muazzam bir taban direnişidir ve şu an bunu açıkça görüyoruz."

Anlatmak istediklerine örnekler veren Sanders, sadece yakın tarihte sadece bir hafta sonunda 130 kongre ilçesinde düzenlenen 150 eyleme dikkat çekti. Eylemlerde, "Affordable Care Act'ın (Ekonomik Yardım Kanunu) kaldırılmasına karşı protesto yapmak için Kongre üyeleri ile toplantılar talep eden on binlerce kişi" harekete geçti.

Bernie Sanders, Kongre'deki Cumhuriyetçi meslektaşlarına bu direnişte kendisine katılmaları için özel bir çağrıda bulundu. Doğrudan "demokrasiye inanan, otoriterliğe karşı çıkan Cumhuriyetçiler"e seslendi. “Şu an yaşananlara karşı ayağa kalkıp, Trump'ın yaptıklarının ABD'nin yani bizim anayasamızla ilgili olmadığını söylemek onlar için bir yükümlülüktür. Direnişimize katılmaları gerekiyor" diyor.

...

Vermont senatörü ayrıca, 2016 Trump kampanyası ile Vladimir Putin yönetimine bağlı Rus hükümeti arasındaki bağlantılara dair devam eden soruşturma üzerinde de duruyor. İstihbarat ajansları Kremlin'i, Demokratların e-posta hesaplarına girerek başkanlık seçimini Trump lehine bozmaya çalışmakla suçlamıştı.

"Rusya, seçimimizi etkilemek için kendilerince başarılı bir şekilde çok ağır bir rol oynamıştır. Bu kabul edilemez" diyor Sanders.

"Rus oligarşisinin Trump üzerinde ne tür bir etkiye sahip olduğunu bilmek zorundayız. Birçok kişi bunu şaşkınlık içinde izliyor. Burada Avustralya’yla, Meksika'yla, uzun vadeli müttefikleriyle, görünüşte anlaşmazlık içindedir; Ancak otoriter bir lider olan Putin hakkında olumlu görüşler dışında hiçbir şey telâffuz etmiyor. (Dış Haberler)

Makalenin orijinali: https://www.theguardian.com/us-news/2017/mar/10/bernie-sanders-donald-trump-lies-democracy