Fukuşima'yı temizlemeye giden robotlar 'öldü'

Japonya Fukuşima'da nükleer reaktörün patladığı bölgeyi temizlemekle yükümlü robotlar yüksek radyasyona dayanamıyor. Fukuşima'daki temizliğin maliyeti 650 milyar TL'yi bulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-  Japonya Fukuşima'da 2011 yılında meydana gelen  depremin ardından gerçekleşen nükleer reaktör kazasının yarattığı hasar temizlenip tamir edilemiyor. Temizleme ve tadilat işini yapmakla yükümlü olan robotlar dahi yüksek radyasyona dayanamayarak bozulup kullanılamaz hâle geliyor.

The Independent'ın haberine göre reaktör kazasından sonra Fukuşima'da 600 ton kadar zehirli  yakıtın dışarı sızdığı tahmin ediliyor. Normalde bir insanın mide bulantısı ve baş dönmesi hissetmesi için sadece 1 sievert ölçü birimi radyasyona maruz kalması yeterli 5 sievert radyasyona maruz kalan bir insan 1 ayda 10 siwvert radyasyona maruz kalan insan ise birkaç haftada ölüyor. Bölgeyi radyasyondan arındırmakla yükümlü üstünde kamera taşıyan akrep robotların dayanabileceği birim ise 73 sievert olarak biliniyor. Robotların art arda erken çökmesinden sonra yapılan ölçümlerde tespit edilen radyasyon miktarı 530 sievert olarak tespit edilmiş.

100 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Japonya Ticaret Bakanlığı Fukuşima bölgesinde yapılacak temizliğin maliyetini 20 trilyon yen (yaklaşık 650 milyar TL) olarak açıkladı. Bölgede meydana gelen deprem ve nükleer reaktör patlamasının ardından 18 bin kişi ölmüş, 100 bin kişi evini tahliye etmeye zorlanmıştı. Fukuşima bölgesinde yaşayan çok sayıda kişide post travmatik stres bozukluğu başta olmak üzere muhtelif akıl hastalıkları görülüyor.

Tavuklar altın değerinde elektrik üretiyorTavuklar altın değerinde elektrik üretiyor