Trump'a resmen 'Rusya soruşturması' açılıyor

Donald Trump yönetimine, Rusya'yla ilişkileri nedeniyle soruşturma açılıyor. Temsilciler Meclisi kararını, Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın da seçim öncesi Moskova'yla temas kurduğunun belirlenmesi tetikledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Donald Trump yönetimi yetkililerinin seçim kampanyası sırasında Rusya'yla kurduğu ilişkilere dair skandal büyüyor. Son olarak, Trump'ın adalet bakanı Jeff Sessions'ın kampanya sürecinde Rusya Büyükelçisi Sergei Kislyak ile iki defa görüştüğü ortaya çıkarken, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Trump-Rusya işbirliğine dair iddialar hakkında soruşturma açma kararı aldı.

Hem Demokrat hem Cumhuriyetçi üyelerin yer aldığı komiteden yapılan açıklamada, "Rusya'nın Trump kampanyasıyla işbirliği yaptığına dair iddiaları soruşturmak konusunda yazılı bir anlaşmaya vardık" denildi.

NE OLMUŞTU?

Amerikan istihbarat kurumları Rusya'nın başkanlık seçimlerini Trump'ın lehine, Demokrat aday Clinton aleyhine olacak şekilde manipüle ettiğine kanaat getirmiş, Obama yönetimi görevi bırakmadan hemen önce Moskova'ya yeni yaptırımlar dayatmıştı. Rusya ve Trump bu iddiaları reddetse de, bir dizi sızıntı nedeniyle yeni yönetim kendini bir türlü 'aklayamadı'.

Önce, Trump'ın Türkiye'de de 'Gülen'i iade edelim' makalesiyle tanınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Rus elçiyle seçim öncesi yaptırımları hafifletmeyi ele aldığının ortaya çıkması üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Bu süreçte, Flynn'in Rusya'yla temaslarını Başkan Yardımcısı Mike Pence'den de sakladığı ortaya çıktı.

'ADALET BAKANI İSTİFA ETMELİ'

Son olarak, Trump'ın Adalet Bakanı Sessions'ın da kampanyası sırasında senatör olduğu dönemde Rus elçiyle görüştüğü belirlendi. Sessions bakanlığının onaylanması için Senato'da yapılan oturumda Rusya'yla bağlantıları hakkındaki soruya 'hiçbir Rus yetkiliyle irtibat kurmadığı' yanıtını vermişti. Şimdi onun da istifası isteniyor. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat lideri Nancy Pelosi, 'yemin altıdayken yalan söyleyen' Sessions'ın istifasını talep etti. (Dış Haberler)