'ABD Menbic'i TSK'ye karşı koruyacak'

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Joseph Votel'in, Türkiye'nin El Bab'dan sonra ilerleme olasılığı bulunan Menbic'i bu tür bir 'saldırıya karşı' koruma sözü verdiği belirtiliyor. Votel'in, YPG'nin ana parçasını oluşturduğu SDG'ye de Rakka için ağır silah vaat ettiği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin kuzeyine gizli bir ziyaret gerçekleştiren ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Joseph Votel'in, ağırlığını Kürt savaşçıların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) liderleriyle görüşmelerinde 'ağır silah' ve 'Menbic'i Türkiye'ye karşı koruma' söz verdiği iddia edildi. Buna göre, Votel'in IŞİD'e karşı olası Rakka operasyonu bağlamında gerçekleştirdiği ziyaret, Donald Trump yönetiminin SDG'yle ilk resmi temasıydı.

'AĞIR SİLAH SÖZÜ'

SDG sözcüsü Talal Sülo'nun açıklamasına göre, Amerikalı komutan ziyaret sırasında 'Fırat'ın Gazabı' adı verilen Rakka operasyonunun sonraki aşamaları için SDG'ye 'ağır silah sözü verdi'. AFP'ye konuşan Sülo, Votel ile SDG yetkilileri arasında dört saat süren ziyarette 'Trump döneminde SDG'yle Washington arasında koordinasyonun ve desteğin artırılması' konuları ele alındı. Sello, "Gelecek aşamalar için ağır silah sözü verildi. Sonuçlar olumluydu. Fırat Gazabı Operasyonu'ndaki gelişmeleri ele aldık ve askeri konularda paylaşımlarda bulunduk" dedi. Sello buluşmayı, 'güçlerimize yönelik Amerikan desteğinin bir teyidi' diye niteledi.

Amerikalı general: Kürtler Rakka'nın parçası olmalıAmerikalı general: Kürtler Rakka'nın parçası olmalı

'MENBİC'İN KORUNACAĞINI TEYİT ETTİ'

SDG'den adı açıklanmayan üst düzey bir kaynak ise Türkiye'nin El Bab'dan sonra ilerleme olasılığı bulunan ve şu an yerel güçlerin kontrolündeki Menbic'in de ele alındığını öne sürdü. Kaynak, "Votel, koalisyonun önceki sözüne bağlı kalarak, Menbic'i Türkiye tarafından düzenlenecek veya Türkiye'nin desteklediği saldırılara karşı korumayı sürdüreceğini teyit etti" diye konuştu. Kaynak, Türkiye Genelkurmayı'nın Rakka operasyonuna TSK'nın katılması için PYD'nin elindeki bölgelerden koridor açılmasını talep ettiği iddiaları hakkındaysa, "Türkiye destekli güçlere kontrolümüzdeki bölgede bir koridor açılması konusunu ele almadık" dedi. (Dış Haberler)