Darbeciler Atina'yı düşündürüyor

15 Temmuz darbesi Türk yunan ilişkilerini olumsuz etkiledi. Ege'de gerginliğin tekrar tırmanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - 8 askerin Türkiye’ye iadesinin tartışıldığı bir ortamda, 2 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun Orestiadia’da Yunanistan mercilerine teslim olması, Atina’yı kara kara düşündürmeye başladı. 15 Temmuz darbe girişiminin Türk-Yunan ilişkilerini oldukça olumsuz yönde etkilediği düşüncesi ekseninde, Atina önümüzdeki süreçte Ege’de gerilimin yükselişe geçeceği düşüncesini taşıyor.

Orestiada’da Yunanistan mercilerine teslim olan 2 askerin hikayesi komşu ülke medyasında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Yunanistan medyası yeni ‘bir gerilim filminden’ söz ederken, yeni gelişmenin Türk-Yunan ilişkilerini etkileyeceği olasılığı üzerinde duruyor.

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ BEKLENİYOR

Yunanistan medyası askerlerle ilgili gelişmeleri masaya yatırırken, bir yanda da Türkiye’nin resmi tepkisini bekliyor. Atina’daki basın kulvarları Ankara’nın yeni gelişmeye sert tonda tepki göstereceği ve Yunanistan’dan askerlerin iadesini talep edeceği olasılığı üzerinde duruyor.

Diğer yandan, İmia-Kardak civarlarında patlak veren yeni gerilim de hızından bir şey kaybetmeksizin Türk-Yunan ilişkilerine damga vurmaya devam ediyor. Yunanistan medyası dün akşam saatlerinde ilkin adacıklar civarında bir Türk askeri helikopterinin düşmüş olabileceği haberini geçti. Haber daha sonra Atina’daki hükümet ve ordu kaynaklarınca yalanlandı.

Yunanistan medyasına göre, Ege’de ‘Türk provokasyonları’ yoğunluğunu arttırarak gündemi işgal etmeye devam ediyor. Kathimerini gazetesi Ankara’nın medyaya servis ettiği yalan haberler ve bilgilerle iç kamuoyunu harekete geçirmeye çalıştığı iddiasında bulunuyor.

Türk-Yunan ilişkileri gerilimli bir eksende serüvenini devam ettirirken, Kıbrıs’ın her iki yakasından da sert tonda mesajlar gündeme damgasını vuruyor.

Kıbrıs Türk tarafı yeni açıklamalarla Kıbrıs Rum liderliği eleştiri yağmurunu tutuyor. Kıbrıs Rum tarafı sert tonda bu eleştirilere yanıt verirken, Mustafa Akıncı’nın müzakerelere Türkiye’deki referandumunun bitimine dek dönmeyeceği iddiasında bulunuyor.

Beri yandan, Kıbrıs Dışişleri Bakanı, İoannis Kasoulidis ‘Cenevre Zirvesi’nden sonra Türk tarafının Kıbrıs Meselesinde tanınamaz bir hale büründüğü’ açıklamasında bulunuyor.