Ankara'ya 'casus diplomat' suçlaması

Türkiye'nin dört Avrupa ülkesindeki konsolosluk çalışanlarının Gülen sempatizanlarını Ankara'ya 'ihbar ettiği' öne sürülüyor. Der Spiegel iddiasını resmi bir belgeye dayandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'yla yaşanan 'casus imam' geriliminin ardından şimdi de 'casus diplomatlar' iddiası ortaya atıldı. Haftalık Alman dergisi Der Spiegel, Almanya dışındaki dört Avrupa ülkesinde 'Türk büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarının Gülen sempatizanlarını Ankara'ya ihbar ettiğini' öne sürdü.

Derginin resmi bir belgeye dayandırdığı haberde Avusturya, İsviçre, Hollanda ve Belçika’daki Türk başkonsolosluk ve konsolosluklarında görevli personelin Gülen yapılanmasını destekleyenler hakkında istihbarat faaliyeti yürüttüğü iddia edildi. İddiaya göre, Gülen okulları, kreş, kültür ve öğrenci derneklerinin yanı sıra Gülen sempatizanlarının ve destekçilerinin isimleri Ankara’ya bildirildi.

İMAM KRİZİ NEDEN PATLAK VERDİ?

Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı bazı imamların 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından ülkedeki bazı imamların 28 kişi ve 11 kurum hakkında Ankara'ya bilgi aktardığı; listelerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın emriyle Köln, Düsseldorf ve Münih başkonsoloslukları bölgesinde DİTİB imamları tarafından hazırlandığı ve Ankara’ya iletildiği öne sürülmüştü.

Alman makamlar bu iddiayı 'casusluk' olarak gördüklerini açıklarken, Alman polisi de çarşamba günü iki eyalette dört DİTİB imamının evine delil toplamak amacıyla baskın düzenlemişti. Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, suçlamaları reddederek Alman makamlarını suçlamıştı. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)