Ege'de gerginlik tırmanıyor

Yunanistan'ın kendine ait olduğunu iddia ettiği kara sularında gerçek mermiyle tatbikat yapınca Ege'de gerginlik tekrar tırmanmaya başlandı. Atina Türkiye'yi artık öngörülemez bir unsur olarak tanımlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ege’de bir süreden beri gündemde olan gerginlik yeni gelişmelerin ışığında tırmanış geçiyor. Yunanistan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir savaş gemisinin kendi sularında ateş açtığını iddia ediyor.

Atina’dan ulaşan son bilgilere göre, Cuma sabahı, Yunanistan saati ile saat 07.30 civarlarında, TSK’ya ait bir gemi, Yunanistan’ın hak iddia ettiği kara sularında gerçek mermilerle tatbikat başlattı.

Olay Farmakonisi dolaylarında vuku buldu ve Yunanistan Donanmasına ait Nikiforos gemisi Türk gemisine müdahale etti.

Atina’daki kaynaklara göre Nikiforos’un sert tondaki müdahelesi nedeniyle Türk gemisi Farmakonisi civarlarından ayrılmak durumunda kaldı. Gemi gerçek mermilerle atışlarını Kuşadası açıklarında ve topları Türkiye sahillerine dönük bir şekilde devam ettirdi.

Son olay nedeniyle Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nda alarm durumuna geçildi ve Münih’te 53. Güvenlik Zirvesi’ne katılmakta olan Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos’a anında bilgi aktarıldı. Aldığı bilgiler doğrultusunda, Kammenos Yunanistan’ın müttefiklerini gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

Atina gidişat tehlikeli diyor

"TÜRKİYE ARTIK ÖNGÖRÜLEMEZ BİR UNSUR"

Son gelişmeleri Duvar’a değerlendiren Atina’daki kaynaklar ‘Türkiye’nin Ege’deki son hamlelerin Türk-Yunan ilişkilerini çok tehlikeli bir yörüngeye oturttuğunu’ vurguluyor.

Farmakonisi’deki son vukuatın Türkiye’nin önceden yayınladığı bir NAVTEX (seyir teleksi) aracılığıyla yayınladığı mesajla  ile ilgili olduğunu vurgulayan kaynaklar, Atina’nın bu NAVTEX kararına anında kendi NAVTEX ile karşılık verdiği bilgisini paylaşıyor.

Referandum süreci nedeniyle ve içteki büyük sorunlar yüzünden Türkiye’nin artık ‘öngörülemez’ bir unsur olduğu yorumunda bulunan kaynaklar, Ankara’nın duruşunu gözden geçirmediği ve Batılı unsurun Türk-Yunan ilişkilerine müdahale etmediği takdirde yakın zamanda Ege’de nahoş olayların yaşanacağı öngörüsünde bulunuyorlar.