Rusya resti gördü: İade yok

ABD'nin Kırım açıklamasına Rusya'dan yanıt geldi. Rusya, Kırım'ın kendi toprakları olduğunu ve geri vermeyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, ABD'nin Kırım yarımadasının Ukrayna'ya geri verilmesine dair yaptığı açıklamaya yanıt verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kırım'ın Rusya toprağı olduğunu, bu yüzden geri vermeyeceklerini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer'ın "ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’dan Kırım’ı ‘Ukrayna’ya iade etmesini beklemekte’ açıklamalarına yanıt veren Zaharova, basın toplantısında "Biz topraklarımızı geri vermeyiz. Kırım, Rusya Federasyonu'na ait bir topraktır" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü: Rusya'dan Kırım'ı iade etmesini bekliyoruzBeyaz Saray Sözcüsü: Rusya'dan Kırım'ı iade etmesini bekliyoruz

Ukrayna'da yönetimin değişmesiyle birlikte Rusya ile ABD'yi karşı karşıya getiren krizden sonra Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya Federasyonu'na katılma referandumu yapıldı. 2014 yılında yapılan oylamada yüzde 96'nın üzerinde 'evet' oyu ile Kırım, özerk cumhuriyet statüsünü koruyarak Rusya Federasyonu'na bağlandı.

Ancak nüfusunun çoğunluğunun Ruslardan oluşan -Donetsk'in de içinde bulunduğu- Doğu Ukrayna'da bağımsızlık ve Rusya Federasyonuna bağlanma talepleri bölgenin özerk statüsü olmaması nedeniyle Kırım gibi gerçekleşemedi.

Rus destekli yönetimi 2014 yılında deviren ABD ve AB destekli yeni yönetiminin Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını kabul etmemesinin ardından çıkan çatışmalarda BM raporuna göre 10 bine yakın -asker ve sivil- insan hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)