Kıbrıs Cumhuriyeti donanma kuruyor

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz doğazgazı üzerinde söz sahibi olmak için donanma kuruyor. Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, 2020 yılına kadar üç açık deniz gemisi ve iki küçük sahil güvenlik gemisine sahip olayı planladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ta görüşmeler devam ederken Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz doğalgazı üzerinde "haklarını ve çıkarlarını korumak" yeni adımlar atıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, komşu Arap ülkelerden ve kendisine yakın diğer uluslararası aktörlerden aldığı destekle, donanma oluşturmayı planlıyor.  Umman Sultanlığı, bugün Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yeni bir gemi hediye etti.

Umman Sultanı tarafından Kıbrıs Cumhuriyetine hediye edilen “Alasia” adlı gemi, Larnaka Limanı'nda gerçekleştirilen resmi bir törenle Kıbrıs Cumhuriyeti Donanmasına teslim edildi. Tamamen yenilenmiş olan gemi, açık denizde devriye gezecek, arama ve kurtarma operasyonlarında yer alacak, insani yardım misyonlarına katılacak ve Kıbrıs Donanması için eğitim gemisi olarak kullanılacak.

Devir teslim töreninde konuşan Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Kıbrıs ve Umman'ın “Ortak tarihi deneyimleri paylaştıklarını, güvenlik ve barışın istikrarlı olması yönünde aynı hedefleri paylaştıklarını” söyledi.

'2020'YE KADAR ÜÇ AÇIK DENİZ GEMİSİ'

Bakan Fokaidis, her iki ülkenin de güçlü komşular olduğunu ve jeostratejik açıdan önemli bir bölgede bulunduklarını vurguladı. Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'deki yeni enerji kaynaklarına da değinen Fokaidis, komşu ve dost ülkelerle işbirliği içinde Kıbrıs'ın, deniz ve enerji güvenliği koşullarına, kriz yönetimine, insani ve arama ve kurtarma misyonlarına yardımcı olabileceğini kaydetti.

Fokaidis, 2020 yılı sonunda Kıbrıs'ın üç açık deniz gemisi ve iki küçük sahil güvenlik gemisine sahip olması konusunda hükümetin planlarına da değindi. Bakan Fokaidis, o zamana kadar bu planlama temelinde deniz üssü ilavesinin de tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi.