İtalya'da 'Lenin'i istiyoruz' kampanyası

İtalya'da Cavriago kentinde bulunan Lenin heykelinin kopyasını yerine orjinali konulması için kampanya başlatıldı. Heykel kente, II. Dünya Savaşında Naziler tarafından eritilmek üzere İtalya'ya getirildi, Partizanlar heykeli kaçırdıktan sonra dikildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın Cavriago kentinde yaşayan halk, orijinali müzeye kaldırılan Sovyetler Birliği'nin ilk lideri Vladimir Lenin'in heykelinin tekrar dikilmesini istiyor. Belediye önünde bulunan alanda Lenin heykelinin bir kopyası bulunuyor.

PARTİZANLAR NAZİLERDEN KAÇIRDI

İtalya'da bulunan Lenin büstünün tarihi ise oldukça ilginç. Rus televizyon kanalı Rossiya'nın haberine göre 1922 yılında yapılan heykel, II. Dünya Savaşı sırasında SSCB'ye saldıran Naziler tarafından eritilmek üzere müttefikleri İtalya'ya getirildi. Ancak heykeli İtalyan partizanları kaçırdı. Lenin'in 100'üncü doğum gününde (1970) heykel, belediyenin önüne dikildi ancak kimi şikayet ve saldırıların ardından müzeye kaldırıldı. Yerine bir kopyası dikildi.

'ORJİNALİ DAHA FARKLI'

İneternet üzerinden heykelin "Anıtın orjinali farklı bir olay, kıymetli eser. Hiç bir kopya orjinalin yerini tutamaz" gerekçesi ile orijinalinin tekrar dikilmesine ilişkin başlatılan kampanya ise büyük yankı uyandırdı. Rus televizyonuna konuşan Belediye Başkanı Paolu Burani, "Kopyası var zaten. Orjinali ise çok değerli, en iyisi onu koruyalım" sözleri ile kampanyayı desteklemediğini söyledi. (DIŞ HABERLER)