Atina, Ege'de en kötü senaryoya hazırlanıyor

Yunanistan Ege'deki gerilim nedeniyle en kötü senaryoya hazırlanıyor. Atina'da Erdoğan yönetiminin referandumda 'hayır' çıkması endişesi ve Suriye'de yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle Ege'de gerilimi tırmandırdığı yorumları yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’da son günlerde Türkiye ile ilişkilerde yaşanan gerilim gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Ege’deki ve İmia-Kardak civarlarındaki gerilim Yunanistan medyasının an gündem maddelerinden bir tanesi olmaya devam ederken, SYRİZA-Bağımsız Helenler Koalisyon Hükümeti ilerleyen dönemde, Türkiye'de iç siyasetteki gelişmelere bağlı olarak Ege’de olumsuz olayların vuku bulabileceği öngörüsüyle hareket ediyor.

Duvar’a yansıyan son bilgiler, Yunanistan Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı yeni süreçte her türlü olasılığa hazır durumda olduğunu gösteriyor. Atina’daki hükumet çevreleri Ege’deki yeni gerginliği Türkiye’deki referandum süreci ile bağdaştırıyor.

TÜRKİYE'DE REFERANDUM VE SURİYE KRİZİ

Yunanistan devlet erkanının değerlendirmesine göre son kamuoyu araştırmalarında işler Ak Parti iktidarının istediği gibi gitmiyor. “Evet” oyları ile “Hayır” oyları arasındaki makas açılırken, hem Ak Parti (AKP) hem de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) içerisinde huzursuzluk hakim. Muhalifler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Tek adam rejimi”ne gittiğini savunuyor. Bu söylemin geniş kitlelerde kabul görmesi ve referandumdan hayır sonucu çıkması halinde Recep Tayyip Erdoğan ve kabinesi iç siyaset sahnesinde zor durumda kalabilir.Bu gelişmelere ek olarak, Türkiye açısından işler Suriye Meselesinde de istediği gibi gitmiyor. Haftalardan beri Türk Silahlı Kuvvetleri El Bab’taki IŞİD örgütünün direnişini kırabilmiş değil. Yunanistanlı subaylara göre TSK’nın bu başarısızlığının ana kaynağı 15 Temmuz'daki darbe girişimi.

Yukarıdaki unsurları göz önünde bulunduran Atina, ilerleyen günlerde Ankara’nın Ege’de yeni “maceralara” girişebileceğini düşünüyor. Atina’ya göre en kötü senaryo Ege’de silahlı bir gerginlik. Bu nedenle, Atina İmia yakınlarındaki tüm askeri unsurlardan en üst seviyede dikkatli davranmalarını talep ediyor.

HÜKÜMET VE MUHALEFET AYNI FİKİRDE

Uzun zamandan beri birçok meselede büyük bir çekişme içerisine girmiş olan SYRİZA-ANEL Hükümeti ve Yunanistan muhalefeti Ege’deki son gerginlik konusunda hemfikir.

Muhalefet partileri İmia-Kardak gerginliğinde hükumetin görüşünü paylaşıyor. Muhalefete göre Ege’deki gerginliğin ana sorumlusu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabinesi.

Muhalefet ayrıca, hükumetin “Ege’de soğukkanlı olunmalı” görüşünü de destek veriyor.

Hükumet ile muhalefetin Ege uzlaşısına en iyi örnek son olaylar karşısında aşırı milliyetçi Altın Şafak’ın takındığı tavır. Türkiye karşıtlığı ile Yunanistan siyaset sahnesinde sivrilen Altın Şafak son olaylar karşısında şimdilik daha “soğukkanlı” bir tavır takınmayı yeğlemiş durumda.

Hükümetin Ege’deki tansiyon ile ilgili kaygısını paylaşan Yunanistanlı uzman ve gazeteci Vasilis Nedos, son günlerdeki gelişmelerin Yunanistan’ın bir “Türkiye sorunu” ile karşı karşıya kalmış olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Bunun çok önemli bir gelişme olduğuna işaret eden deneyimli uzman yeni süreçte Atina’nın soğukkanlılıkla her türlü olasılığı göz önünde bulundurması gerektiğine işaret ediyor.

“Yunanistan hükümetinde bu görevi başarıyla yerine getiren küçük bir uzman ekibi var” diyen Nedos, Dışişleri Bakanlığındaki bu uzman ekibi “Yunanistan’ın Türkiye’nin sınırında tek demokratik ülke olduğu” varsayımıyla hareket ettiğini vurguluyor. Nedos, Atina, son dönemde yabancı devletler ile olan temasları bağlamında bölgesindeki etkinliğini tekrardan arttırmaya çalışan Türkiye’nin tavrının daha tehlikeli mertebelere ulaşmasını önlemeye çalıştığı yorumunu da yapıyor.

“Türkiye Yunanistan’ın uzağındaki bir sorun öbeği” değil diyen Nedos Ege’deki olası bir olumsuz olayın Atina’daki Türkiye karşıtı kesimlerin milliyetçi ajitasyonu ve “Erdoğan’ı memnun edelim” diyenlerin boş sloganları ile önlemeyeceğini vurguluyor.