'Yalan haber'le mücadele birimi

BBC, 'yalan haber'in yayılmasıyla mücadele edecek. Kurum, bu amaçla yeni bir birim kurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC, internet üzerinden yanlış bilginin ve yalan haberin hızla yayılmasına savaş açtı. BBC, haber merkezinde 'yalan karşıtı' bir birim oluşturdu.

BİRİMİN İLK HEDEFİ TRUMP

Şu an için altı kişinin görev yaptığı birim, doğrulanmamış veya yaygın biçimde 'gerçek' sanılsa da yalan olduğu bilinen haberler üzerinde çalışıp derinlikli makaleler üretecek; böylece okuyucuya işin 'aslını astarını' anlatacak. Ekip, BBC'nin AB'den ayrılma (Brexit) referandumu sırasında yine yalan haberlere karşı oluşturduğu 'Reality Check (Gerçeklik Sağlaması)' markasını kullanacak. Ekibin ilk ele aldığı konularsa, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkede milyonlarca kişinin yasadışı biçimde oy verdiği iddiası ve ABD'deki göçmenler oldu.

'YAVAŞ HABER'

Digiday sitesine konuşan Editöryal Direktör Jamie Angus, ‘Reality Check’ formatının kurumun ‘yavaş haber’ diye adlandırdığı içerik üretimi tarzıyla paralel bir süreç. BBC kısa süre önce, son dakika gelişmelerini haberleştirmekten vazgeçmemekle birlikte, daha derinlikli ve bilgiyle beslenmiş haberler verebilmek için 'yavaş haber' formatına döndüğünü açıklamıştı. (Dış Haberler)