'Obama'nın Kürtleri silahlandırma planı rafa kalktı'

Washington Post'tan çarpıcı iddia: Obama yönetimi, Türkiye'nin Rakka'da IŞİD'e karşı söz verdiği yardım gitmeyince YPG'yi silahlandırmaya karar verdi. Ancak gecikme nedeniyle operasyon Trump'a devredildi. Yeni yönetim de, 'Yetersiz' diyerek planı rafa kaldırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın, selefi Barack Obama'nın Rakka'yı IŞİD'den kurtarmak için Kürtlerin silahlandırılmasını öngören planını rafa kaldırdığı öne sürüldü. Washington Post'un eski ve yeni yönetimden kaynaklara dayandırdığı habere göre, Obama yönetiminin yedi ayda hazırladığı plan Trump tarafından yetersiz bulundu. Haberde, Türkiye'ye dair de çeşitli iddialar yer aldı.

Haberdeki ayrıntılar şöyle:

  • IŞİD'in Rakka'yı diğer ülkelerde saldırı düzenlemek için kullandığını düşünen Obama yönetimi, kenti örgütten kurtarmanın giderek aciliyet kazandığına kanaat getirdi. Aylar süren toplantıların sonucunda, Rakka'yı almanın tek yolunun Kürtleri silahlandırmaktan geçtiğine karar verildi. Fakat karar süreci Türkiye'yle ilgili tartışmalardan dolayı o kadar uzun sürmüştü ki, artık vakit kalmamıştı; plan 17 Ocak'ta Trump yönetimine devredildi.

'ERDOĞAN'I İKNA ETME PLANI BİLE HAZIRDI'

  • Devredilen planda, Kürtlerin kent savaşı için nasıl eğitileceği ve Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ikna etmek için kullanabileceği argümanlar bile yazıyordu.

  • Ancak Trump'ın ulusal güvenlik ekibi planı yetersiz bularak rafa kaldırdı. Üst düzey bir Trump yönetimi yetkilisi, planda büyük açıklar bulunduğunu öne sürdü. Yetkili, Kürtlerin IŞİD'e karşı başarılı olamaması halinde ne yapılacağı ve Rusya'yla nasıl koordinasyon kurulacağı gibi meselelerde B planlarının yapılmadığını savundu.

'A PLANI TÜRKİYE'YDİ AMA DESTEK GELMEDİ'

  • Bir Obama yönetimi yetkilisiyse, Kürtleri silahlandırmanın zaten B planı olduğunu belirtti. Üst düzey yetkili, A Planı'nın Rakka'da Türk askerlerini kullanmak yönünde olduğunu ancak bunun yapılamayacağının anlaşılması sonrası Kürtlerin tercih edildiğini söyledi.

"ERDOĞAN 'ÖNCELİK IŞİD DEĞİL, KÜRTLER' DEDİ"

  • Habere göre, Erdoğan 2014'te üst düzey Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde, öncelikli hedefinin IŞİD değil Kürtler olduğunu söylüyordu. 2016'ya gelindiğinde, Obama'yla Erdoğan arasındaki gerilim iyice tırmandı ve  ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel Rakka operasyonunun Kürtlerle yapılması için izin istedi.

'TÜRKİYE KENDİ ASKERLERİNİ ÖNERDİ'

  • Bu öneri Beyaz Saray'da bölünme yarattı. Savunma Bakanı Ashton Carter planı desteklerken, bir grup başka yetkili de Türkiye'yle sorun yaratacağı için karşı çıktı. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph F. Dunford ise 'Hemen karar vermek lazım mı?' sorusuna yanıtında, 'Türkiye'nin Rakka'ya Kürtler yerine kendi askerlerini gönderme önerisinde ciddi olup olmadığını hâlâ gözden geçirdiğini' söyledi.

'ERDOĞAN'IN HAYALETLERİ'

  • Washington Post, Türkiye'nin önce Suriyeli isyancıları sonra da kendi askerlerini gönderme teklifinin Pentagon'da iki yıl boyu şüpheyle izlendiğini yazdı. Gazeteye konuşan Pentagon yetkilileri, söz konusu askeri yardımı hayata geçmediği için bakanlıkta 'Erdoğan'ın hayaletleri' ve 'Tek Boynuzlu At Ordusu' gibi ifadeler kullanıldığını söyledi.

ZIRHLI ARACI OBAMA YÖNETİMİ İSTEDİ

  • 2016 sonuna gelindiğinde, Dunford Türkiye'nin Rakka'ya asker göndermeyeceğine kanaat getirdi. Dunford ve Carter, Kürtlere zırhlı araç, tank savar silah, Rus yapımı makineli tüfek ve mayın temizleyiciler vermek için izin istedi. Pentagon, IŞİD'in Rakka'daki faaliyetlerini engellemenin aciliyetini vurguluyor ve hemen karar verilmesini istiyor, Kürtlerin Rakka'yı ele geçirdikten sonra yerel güçlere vereceğini söylüyordu. Pentagon'a göre, Rakka'yı almak için Kürtleri acilen silahlandırmamak, operasyonun bir yıl ertelenmesine yol açacaktı.

  • Ancak görevi devretmesine 10 gün kalan Obama yönetimi, Türkiye'yle kriz yaratması kesin olan planı onaylamadan önce Trump'a danıştı. Ve, Trump'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'den "Planı onaylamayın. Kararı biz vereceğiz" yanıtı geldi. Obama'nın 17 Ocak'taki son Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında planın devredilmesi kararı alındı.

  • Washington Post, Trump'ın önümüzdeki günlerde Suriye politikasını şekillendireceğini ve Obama'ya kıyasla daha saldırgan olmasının beklendiğini de yazdı. Gazeteye konuşan bir yetkili, Trump'ın Pentagon'dan her seçeneğin masaya getirilmesini istediğini söyledi.  (Dış Haberler)

HABERİN ORİJİNALİ