Romanya'da 'yolsuzluğa af' sokağa döktü

Romanya'da 44 bin euro'nun altındaki yolsuzluğa af gelmesi öfke yarattı. 1989 yılından bu yana en büyük eylemi gerçekleştiren Romanyalılar "İstifa" ve "Hırsızlar" sloganları ile başkent sokaklarını doldurdular.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Romanya'nın başkenti Bükreş'te, hükümet tarafından çıkarılan ve "yolsuzluk affı" olarak yorumlanan kararnameyi protesto için yaklaşık 150 bin kişi sokağa çıktı. Ülke medyası, gösterileri, 1989'dan bu yana en büyük eylemler olarak tanımlıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, protestoya konu olan kararname, "yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle" hapiste olan çok sayıda yetkiliye özgürlük getiriyor. Romanya'da iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Sorin Grindeanu, tepki çeken kararnamenin "cezaevlerindeki kalabalığı azaltmak için" gerekli olduğunu iddia etmişti. Grindeanu'yu eleştirenler, Romanya liderinin, "yolsuzluktan hüküm giymiş müttefiklerini kurtarma amacı taşıdığı" görüşünde.

AB'DEN TEPKİ

Avrupa Birliği'nden de kararnameye tepki geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yaptığı açıklamada, "yolsuzlukla mücadele ileriye doğru sürmeli, geriye gitmemeli" dedi. (Dış Haberler)