Yüksek Mahkeme adayı da ABD'yi kilitleyecek

ABD Başkanı Trump, Yüksek Mahkeme üyeliği için partisi Cumhuriyetçilerden de onay alan bir isim belirledi. Ancak kürtaj karşıtlığıyla tanınan Gorsuch'un atamasının Senato'daki Demokratlar tarafından kilitlenmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Yüksek Mahkeme üyeliği için Neil Gorsuch'u aday gösterdiğini açıkladı. Muhafazakâr çevrelerde bir entelektüel olarak görülen Gorsuch'u aday göstermek, Trump'ın Beyaz Saray'a gelmesinden bu yana partisi Cumhuriyetçilerden de onay alan ilk hamlesi oldu. Ancak Demokratların, kürtaj ve göç karşıtlığıyla tanınan Gorsuch'un adaylığını engellemeye çalışması bekleniyor.

25 YILDIR EN GENÇ İSİM

49 yaşındaki federal temyiz mahkemesi hakimi Gorsuch, çeyrek yüzyıldır bu pozisyona aday gösterilen en genç isim oldu. Gorsuch, muhafazakâr çevrelerde saygın bir isim olarak görülüyor. Trump da kendisini aday gösterirken yaptığı konuşmada Gorsuch'u, "eşi olmayan bir hukuk eğitimi almış mükemmel bir entellektüel, Anayasa'nın kelimesi kelimesine uygulanmasına bağlı biri" olarak tanımladı.

Ancak Gorsuch'un bu pozisyon için Senato onayı alması gerekiyor. Süreç, Yüksek Mahkeme adayının 100 senatörden en az 60'ının oyunu almasını gerektiriyor. Demokratların 'aşırı muhafazakâr' birinin aday gösterilmesi halinde süreci kilitleme tehdidinde bulunmuş olmasıysa, sürecin kilitlenme ihtimalini akla getiriyor. Nitekim muhafazakâr adaya karşı protestolar da şimdiden başladı.

gorsuch protesto

YÜKSEK MAHKEME NEDEN ÖNEMLİ?

Başkan tarafından aday gösterilip Senato tarafından onaylanan 9 yargıcın 'hayat boyu' görev yaptığı ABD Yüksek Mahkemesi, federal hükümet ve eyaletler arası anlaşmazlıklar, idam kararları ve tartışmalı kanunlar gibi konularda son sözü söylüyor. Mahkeme her yıl 100'den daha az davaya bakıyor, açıklamalarını haziran ayında yapıyor. Trump döneminde, seçmen hakları, kürtaj ve göçmenleri yasaklayan son başkanlık kararnamesinin mahkemenin önüne gelmesi bekleniyor. (Dış Haberler)