Türkiye Yunanistan gerginliği ekonomik krizi gölgeledi

Yunanistan ile Türkiye arasındaki Kardak krizi ekonomik kriz gündemini geride bıraktı. Çipras, "bekle gör" politikasına devam ediyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’da uzan zamandan itibaren ilk defa ekonomik ve sosyal buhran gazete ve medya araçlarının birinci sayfalarını ve manşetlerini tekeli altında bulundurmuyor. Uzun yıllardan sonra “Türkiye tehlikesi” siyasetin ve medyanın ana gündem maddelerinden birisine dönüşmüş durumda.

Geçtiğimiz hafta sonu sekiz askerin iade edilmeyeceği haberinin kamuoyuna yansıması ve sonrasında İmia-Kardak civarlarında gerginliğin artması ile beraber Yunanistan kamuoyunun dikkati tekrardan Türk Yunan ilişkilerine çevrilmiş oldu. Türkiye'yle yaşanan gerginlik sayesinde yollara dökülüp ana yolları trafiğe kapatan çiftçilerin eylemleri ile kreditörlerle müzakerelerdeki pürüzler gündemin arka planına itilmiş oldu.

ATİNA'NIN GÜNDEMİ EKONOMİ DEĞİL, KARDAK

Ekonomik kriz gündemini yok sayan Atina’nın dikkati Kardak kayalıklarına çevrilmiş durumda. Bugün Savunma Bakanı Panos Kammenos’un adacıkları helikopterle ziyaret etmesinden sonra, kayalıkların semalarında gergin dakikalar yaşandı Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’nın son açıklamasına göre, TSK’ya ait uçaklar Yunanistan saati ile 07.43, 07.57, 08.25 ve 08.41’te Yunanistan Hava Sahasını ihlal etti. Atina’da bu durum Kammenos’un son çıkışına karşı bir “cevap” olarak algılanıyor.

Bu arada, Duvar’ın dün okuyucularına belirttiği üzere Atina’da Başbakan Aleksis Çipras “bekle ve gör” politikasından yana tavır koymaya devam ediyor. Çipras ve çevresi Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliğin uzun sürmeyeceği varsayımıyla hareket ediliyor. Atina’ya göre yeni Amerikan yönetiminin bölgedeki etkisini hissettirmesi ve Ankara ile Atina arasında yeni iletişim kanallarının tesis edilmesi ile beraber yeni gerginliğin önüne geçilecek.

Sekiz askerin tutukluluğu devam ediyor

Bu arada, Yunanistan yargısının aldığı yeni bir karara göre sekiz TSK mensubunun Yunanistan’daki tutukluluk hali devam edecek.

Cuma günkü “iade edilmeme” kararından sonra sekiz askerin avukatı müvekkillerinin serbest bırakılmasını talep etmişti.

.