'Koltuğa yapışan' başkan teslim oldu

Gambiya'da seçimleri kaybetmesine rağmen OHAL ilan ederek görevini bırakmayan devlet başkanı Jammeh'ten geri adım... 22 yıldır ülkeyi yöneten Jammeh, komşu ülkelerin askeri baskısı sonrası seçim yenilgisini nihayet kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Gambiya'da 1994'te darbeyle ele geçirdiği iktidarı seçimle kaybettikten sonra görevini bırakmayı reddederek askeri krize yol açan Yahya Jammeh sonunda teslim oldu. Jammeh, seçimleri kaybettiğini kabul ederek devlet başkanlığını bırakacağını açıkladı.

Jammeh, Aralık 2016'daki seçimi Adama Barrow'a kaybettikten sonra 'Allah'a sığınıp' yenilgiyi reddetmiş ve OHAL ilan etmişti. Barrow komşu Senegal'de yemin ederken, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu Jammeh'e bir mühlet vermiş ve ardından askeri birliklerini Gambiya’ya göndermişti.

DEVLET TELEVİZYONUNDA AÇIKLADI

İşte bu krizde sona gelindi; Jammeh devlet televizyonundan yaptığı açıklamada görevi devretmeye hazır olduğunu duyurdu. Beyaz bir kıyafet giyen ve yüzü solgun görünen Jammeh, "Bugün sonsuz bir minnettarlıkla bu yüce ulusun liderliğinden ayrılmaya karar verdim. Tek bir damla kan akmasının bile gerekli olmadığını düşünüyorum" dedi. Beş Batı Afrika ülkesi de, Barrow'un görevine başlamasını sağlamak için başlattıkları operasyonu askıya aldı. (Dış Haberler)