Obama giderayak affetti!

WikiLeaks'e belge sızdırdığı için hapisteyken iki defa intihara kalkışan Chelsea Manning, görevi bırakmasına iki gün kalan ABD Başkanı Barack Obama tarafından affedildi. Gözler, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'da.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Barack Obama, WikiLeaks'e belge sızdırdığı gerekçesiyle 2013'ten bu yana hapiste olan ve iki defa intihara kalkışan Chelsea Manning'in cezasını indirdi. Obama'nın başkanlığını bırakmasına iki gün kala attığı bu adımla, 29 yaşındaki Manning 2045 yılı yerine 17 Mayıs 2017'de tahliye edilecek.

ABD ordusunda çalışan Manning 2010'da gizli yazışmaları WikiLeaks'e sızdırmış ve 2013'te 35 yıl cezaya çarptırılmıştı. Manning, hapse girdikten sonra cinsiyet değiştirmiş, Bradley olan adını bırakarak Chelsea ismini almıştı. Manning, Kansas'ta tutulduğu erkek hapishanesinde iki kere intihara kalkışmış, bir kere de açlık grevine girmişti.

Manning'in davası ABD kamuoyunu ikiye bölmüştü. Halkın bir kısmı Manning'i vatan haini olarak görürken diğer kısmı ordunun yanlışlarını ifşa ettiğini söyleyerek serbest bırakılmasını talep etmişti. Tahliyenin ardından Manning'in avukatı David Coombs, Barack Obama'ya teşekkür ederken Manning adına kurulan vakıftan Ciaron O'Reilly, "Birleşmiş Milletler'in yasadışı ilan ettiği bir savaşta işlenen suçları ifşa eden Manning'in hiç hapse girmemiş olması gerektiğini" söyledi. Manning'in sızdırdığı 700 binden fazla gizli belge içinde ABD helikopterlerinin Iraklı sivilleri öldürdüğü görüntüler de vardı. (BBC Türkçe)