Davos'un 'köleleri': Ranzalarda üst üste

Davos'ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu bu yıl özellikle bir tezat içerecek: Liderler ve en zengin işadamları ekonomik eşitsizliği tartışacak; lüks toplantılar ve partilerde onlara, beşer kişilik odalarda ranzada uyuyan personel hizmet edecek...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Her yıl İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki toplantılar bu sene küresel eşitsizliğe ve zenginlerle yoksullar arasındaki gelir dağılımı uçurumuna odaklanacak. Ancak 20 Ocak'ta başlaması planlanan toplantılar için yapılan hazırlıklara da eşitsizlik damga vuruyor. Zira, dünyanın en zengin işadamlarının ve liderlerinin eşitsizliği konuşacağı toplantıların organizasyonunda çalışacak yüzlerce kişi, otellerde yer kalmadığı gerekçesiyle beşer kişilik odalarda, ranzalarda uyuyacak.

SADECE KOKTEYL HAZIRLAMA GÖREVİ...

Davos'un en lüks oteli olarak üst düzey toplantılara ev sahipliği yapmaya hazırlanan Grandhotel Belvédère'in Genel Müdürü Thomas Kleber, normalde personel sayılarının 100 olduğunu fakat dünya çapındaki ortak otellerinden 200 ekstra çalışan getirttiklerini söyledi. Kleber, "Bir müştemilatımız var ama yılın bu zamanında kalabalıklaşıyor. Odalarda dört ya da beşer kişinin kaldığı başka yerlerimiz var. İkili ranzalar kurduk" dedi. Davos dışından gelen personel arasında oda görevlileri, kokteyl garsonları, baristalar, aşçılar, resepsiyonistler ve hatta sadece kokteyl hazırlamakla görevlendirilecek barmenler bulunuyor.

55 BİN STERLİNLİK KATILIM

Çalışanların bu koşullarda kalması beklenirken, Davos'taki toplantılara katılmanın 'bedeli' şaşırtıcı derecede yüksek. Dünya Ekonomik Forumu'na üyelik ve Davos toplantılarının sadece en 'sıradan' olanlarına katılmak için yaklaşık 55 bin 40 sterlin ödeniyor. Özel oturumlara katılmak, şöfor ve araba gibi hizmetlerden yararlanmak içinse bunun yaklaşık 10 katı bir ödeme yaparak 'stratejik ortak' olmak gerekiyor. Bu yılki toplantılara, aralarında Google, Facebook ve HSBC'nin de bulunduğu 100 şirket 'stratejik' ortak olarak katılacak. (Dış Haberler)