Çalışana teknolojiden kopma hakkı

Mesai saatleri dışında gelen e-postaya yanıt veriyor, çalışmaya daha yataktan çıkmadan mı başlıyorsunuz? Fransa'da teknolojinin yol açtığı iş-özel hayat karmaşasına çözüm bulundu. Mesai saatleri dışında 'teknolojiden kopma hakkı'nı koruyan yasa bu gece yürürlüğe giriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da çalışanların mesai saatleri dışında 'teknolojiden kopma' hakkını öngören iş yasası yarın (1 Ocak 2017) yürürlüğe giriyor. Yasa, fazla mesai ücreti ödenmeksizin mesai saatleri dışında işle ilgili e-postaların bakılmasına çalışanlar lehine kısıtlama getiriyor.

'BİLGİ OBEZİTESİ'

İlk olarak Çalışma Bakanı Myriam El Khomri 'bilgi-obezitesi' uyarısıyla önerdiği yasa, 50'den fazla çalışanı olan şirketlerin çalışanlarıyla internetten kopma hakkını ve işle özel hayatın karışmasını engellemenin yollarını müzakere etmesini öngörüyor. Tarafların uzlaşamadığı hallerde, şirkete, çalışanlarının mesai saatleri dışındaki hakları ve onlardan beklenen 'katkı' hakkında bir yönetmelik çıkarma zorunluluğu getiriyor. Önerilen önlemler arasında e-posta bağlantılarını geceleri ve haftasonları kesmek veya tatildeki çalışanlara gönderilen e-postaların otomatik olarak silinmesi bulunuyor. Ancak söz konusu tanımlamayı yapmayan ve yönetmelik çıkarmayan şirketlere yaptırım getirilmemesi sendikalardan eleştiri aldı.

YÜZDE 60'INDAN FAZLASI HEP ÇALIŞIYOR

Son yıllarda, dijital hizmetlerin iş saatleri dışında da çalışmayı mümkün kılması, yorgunluk ve uykusuzluğun yanı sıra ilişki sorunları gibi özel hayata sirayet eden yeni mefhumlar ortaya çıkarmış durumda. Fransa'da haftada 35 saatlik çalışma süresi öngören yasanın değiştirilmesini de engelleyen işçi sendikaları, uzun süredir 'teknolojiden kopma hakkı' için talepte bulunuyordu. Fransa'da ekimde yapılan bir araştırma, çalışanların üçte birinden fazlasının mesai saatleri dışında cihazlarını iş için kullandığını ortaya koymuştu. (Dış Haberler)