Kıbrıs'la Yunanistan arasında ipler gerildi

Kathimerini gazetesinin haberine göre Akıncı'nın son mesajları Rum tarafında endişe yarattı. Rum yönetiminin başı Atina'yla da dertte.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs nihai çözümü için 12 Ocak’ta gerçekleştirilecek olan beşli ya da çok taraflı toplantı sallantıda olabilir. Kıbrıs Türk tarafının son saatlerdeki yeni çıkışları Atina ve Kıbrıs Rum tarafında rahatsızlığa neden oldu. Kıbrıs Rum liderliği yeni süreçte “bazı şartlar önceden açıklığa kavuşmazsa Cenevre Zirvesi tehlikeye girebilir” mesajı veriyor.

Kathimerini gazetesinin Kıbrıs masasının Rum liderliği kaynaklarından edindiği son bilgilere göre, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son mesajları Rum tarafında endişelere sebep oldu. Gelinen noktada Rum tarafı Cenevre Zirvesi'nde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin temsiliyetine büyük önem veriyor. Bu şekilde, Kıbrıslı Rumların perspektifinden çözümle beraber adanın tek tanınmış devletinin üniter yapıdan federasyona evrimi garanti altına alınacak. Rum tarafı ayrıca toplantıya Güvenlik Konseyi üyelerinin ve AB’nin de katılmasını talep ediyor.

Akıncı liderliği Rum tarafının iki önemli ön şartını kabul etmiyor. Mustafa Akıncı geçtiğimiz günlerde liderliğinin tezlerini açık bir dille kamuoyu işle paylaştı. Ayrıca, Akıncı çözümle beraber Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Kıbrıs’ta kalmaya devam edeceği mesajını verdi.

RUM TARAFI ZOR DURUMDA

Akıncı’nın mesajları Kıbrıs’ta Nikos Anastasiadis liderliğini zor durumda bıraktı. Hükümet muhalefetin sert tepkileri ile karşı karşıya. Muhalefete göre Anastasiadis, “Ankara’nın sesi konumundaki Akıncı” karşısında “iyi niyet gösterileri” ile Kıbrıs sorununu içinden çıkılmaz bir hale sokup Kıbrıs Helenlerinin çıkarlarını tehlikeye atıyor.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, Anastasiadis’in başı Atina'yla da dertte. Kathimerini’ye ulaşan son bilgiler her geçen gün Atina’da Kıbrıs Rum muhalefetinin görüşlerinin ağır bastığını gösteriyor.

Böylesi zor şartlar altında, Anastasiadis liderliği Cenevre Zirvesi’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Güvenlik Konseyi üyelerinin ve AB’nin katılımı konularının berraklığa kavuşmadığı takdirde önemli zirvenin tehlikeye girebileceği mesajını veriyor.

Etiketler Kıbrıs kktc Rum