Eski elçiden Suriye 'itirafı'

İngiltere'nin eski Suriye büyükelçisi Peter Ford, hükümetini yaylım ateşine tuttu: Suriye'de bugün yaşananlar, hayal kurmayan herkes için son derecede öngörülebilir bir durumdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1999-2003 arasında İngiltere'nin Suriye büyükelçiliğini yapan Peter Ford, İngiliz Dışişleri'ne sert eleştiriler yöneltti. Ford, Londra hükümetinin savaşın başından beri attığı her adımın 'yanlış' olduğunu söyledi. Ford, "Durumu kötüleştirdik" itirafında bulundu.

'ESAD HANİ NOEL'E KADAR GİDECEKTİ?'

The Independent gazetesinin haberine göre Ford, "Benim de bir zamanlar mensubu olduğum İngiliz Dışişleri Bakanlığı, ne yazık ki, Suriye'yi her adımda yanlış anladı. Bize başta Esad'ın çöküşünün çok yakın olduğunu söylediler. Noel'e kadar gidecek dediler. Gerçi hangi Noel olduğunu söylemediler, belki hâlâ haklı çıkabilirler" dedi.

'YALAN SÖYLÜYORLAR'

Ford, sözlerine Suriyeli muhalifleri eleştirerek devam etti: "Sonra bize muhalefete ılımlı kişilerin hükmettiğini söylediler. Bunun gerçek olmadığı ortaya çıktı. Şimdi bize bir başka büyük yalan daha söylüyor, Esad ülkenin kalanını kontrol edemiyor diyorlar. Üzgünüm, onlara bir haberim var: Esad bunu yapmak üzere."

'HAYAL KURMAYAN HERKES ÖNGÖREBİLİRDİ'

Ülkesine "Durumu daha da kötüleştirdik" eleştirisi getiren Ford, "Hayal kurmayan herkes için son derecede öngörülebilir bir durumdu" dedi. Ford, "Suriye'deki ihtilafın başladığı ilk anda İngiltere ya savaş sahasında kendi askerleri de dahil her şeyini koyacak, ya da - benim de düşündüğüm gibi- bunun gerçekçi olmadığına kanaat getirip muhalefete sonu belli olan bir kampanyayı tırmandırma cesareti vermekten kaçınacaktı" diye konuştu. Ford, İngiltere'nin bir yandan sert söylemler kullanırken bir yandan da muhalifleri desteklemek için fazla adım atmamasının, 'yüzbinlerce sivilin sakatlanmasına ve ölümüne yol açtığını' söyledi. (Dış Haberler)