ABD'li büyükelçi: TSK laik kalmalı

Eski AB büyükelçisi John Herbst: "Türkiye'de ordu İslamcılaşma tehdidi altında. TSK seküler yapısını korumazsa sonuç kötü olur."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski Ukrayna ve Özbekistan büyükelçisi John Herbst, Türkiye’de son dönemdeki gelişmelerin, geçmişte Pakistan’da yaşananları anımsattığını söyledi.

Herbst, Deutsche Welle'nin röportajında, "Türkiye'de ordunun seküler yapısını koruyamaması durumunda  Türkiye’nin geleceği için ciddi sonuçlar doğuracaktır" değerlendirmelerini yaptı.

 PAKİSTAN BENZETMESİ 

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesini Herbst: “Pakistan’da en önemli kurumların başında yer alan ordu, geleneksel olarak seküler bir yapıydı. Ama zaman içerisinde, kısmen İslamcılaşan ve radikalleşen genç askerlerin terfi edip yükselmesiyle ve üst kademelere gelmeleriyle bu yapı değişti. Türkiye’de bu yaşandı demiyorum ama bir ölçüde buna benzer bir duruma tanıklık ediyor olabileceğimizi düşünüyorum. Böyle bir gelişmenin Türkiye’nin geleceği ile ilgili çok ciddi sonuçları olacaktır” ifadeleri ile yorumladı.

 'RUSLAR İÇİN KÜRTLERİN ÖNEMİ YOK' 

Herbst, Rus büyükelçiye suikastın, Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir gerilime yol açacağını düşünmediğini belirtirken, ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı Kürtleri desteklemesinin Türkiye’yi Rusya ve İran ile yakınlaştırıyor olabileceğini kaydetti.

Herbst: "Erdoğan kesinlikle Esad rejimine karşı ve IŞİD ile mücadelede Kürtleri destekliyor olmamızdan ve kısmi ittifaktan rahatsız.  Bunun Ankara’nın Suriye politikalarında bir faktör olduğunu tasavvur edebiliyorum ve bu Türkiye’yi Rusya ve belki de İran’a yakınlaştırıyor olabilir. Çünkü Ruslar için Kürtlerin bir önemi yok ve bu konuyu Erdoğan’ı Suriye konusunda taraf değiştirmeye ikna etmek için kullanmaktan memnuniyet duyacaklardır, bu Ruslara büyük bir artı kazandıracaktır" dedi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)